ZA BOLU ZAŠTITU HRVATSKI GRANICA

Pojačanje za policiju, održana primopredaja 8 vozila i prikolica s termovizijskim kamerama

Današnja, druga po redu isporuka mobilnih termovizija na prikolici s terenskim vozilima, potvrda je kontinuiranog angažmana Ministarstva unutarnjih poslova RH u zaštiti državne granice

Na Policijskoj akademiji u Zagrebu, u utorak 6. srpnja održana je svečana primopredaja osam kompleta vozila i prikolica s termovizijskim kamerama.

Današnja, druga po redu isporuka mobilnih termovizija na prikolici s terenskim vozilima, potvrda je kontinuiranog angažmana Ministarstva unutarnjih poslova RH u zaštiti državne granice, što automatski doprinosi i sprječavanju prekograničnog kriminala, odnosno učinkovitijoj i kvalitetnijoj zaštiti najduže kopnene vanjske granice Europske unije.

Svečanoj primopredaji na Policijskoj akademiji nazočio je i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr.sc Davor Božinović koji je ovom prilikom istaknuo: „Mobilne termovizije nam omogućavaju mobilnost i preciznost rada jer se mogu u vrlo kratkom vremenu prebaciti tamo gdje se ima naznaka da bi moglo doći do povećanog kretanja ilegalnih migranata. Međutim, sva ova tehnika koju uvodimo u sustav nema puno šanse za uspjeh bez motiviranih i dobro obučenih policijskih službenica i službenika“, kazao je ministar Božinović zahvalivši im pri tome na svemu što čine kako bi Republiku Hrvatsku u regiji, ali i šire prezentirali kao sigurnu turističku destinaciju.

Uz ministra Božinovića, primopredaji je prisustvovao i glavni ravnatelj policije Nikola Milina sa suradnicima te predstavnici tvrtki isporučitelja.

„Ova vozila će dodatno unaprijediti i poboljšati rad hrvatske granične policije na poslovima zaštite državne granice, a posebice u suzbijanju nezakonitih migracija. Ova oprema služiti će nam prvenstveno u onim područjima gdje temeljem analize rizika imamo povećanu ugroženost državne granice“, riječi su glavnog ravnatelja policije Nikole Miline.

Sustav termovizijske kamere na prikolici s terenskim vozilom može raditi autonomno na terenu do šest mjeseci bez potrebe za dodatnim napajanjima električnom energijom, s obzirom da je u prikolicu ugrađen sustav vlastitih baterija, agregata sa gorivim ćelijama te solarni paneli. Kameru je moguće podići na stup visine do osam metara, a postoji i mogućnost rada sustava do 12 sati bez prikolice na način da se postavi na teško dostupnom terenu na tronožac visine do tri metra. Prijenos slike se obavlja putem WIFI sustava, a prikaz je vidljiv na radnoj konzoli (tabletu) u vozilu ako je prikolica ili tronožac na području gdje nema GSM signala. Na lokacijama gdje postoji zadovoljavajući GSM signal slika se može prenositi u lokalni koordinacijski centar (LCC) kao i u nacionalni koordinacijski centar u Zagrebu (NCC).

Ukupna vrijednost nabavljenih sustava mobilne termovizije na prikolici s terenskim vozilima (bez policijskih obilježja) iznosi 23.913.300,00 kuna s PDV-om, od čega je 90% financirano iz projekta ISF „Tehnička oprema za sigurnost i kontrolu vanjske granice EU“, a 10% iz nacionalnog proračuna.

Sustavi mobilne termovizije koristit će se u Policijskim upravama vukovarsko-srijemskoj, brodsko-posavskoj, sisačko-moslavačkoj, splitsko-dalmatinskoj i dubrovačko-neretvanskoj.

Inače, u studenom 2019. godine isporučeno je 17 mobilnih termovizijskih kamera na prikolici s terenskim vozilima, koja je izradila ista zajednica ponuditelja, a u završnoj je fazi i projekt postavljanja osam stacionarnih termovizijskih sustava te ćemo tijekom ovog i idućeg mjeseca uz vanjsku granicu imati ukupno 28 stacionarnih termovizijskih kamera.

Ispunjenje tehničkih uvjeta za priključenje Schengenu, čija je ponovljena evaluacija u studenom 2020. godine samo je još jednom potvrdila da je Hrvatska uistinu uspješno zatvorila sva područja schengenskog sporazuma.

Foto: MUP.hr