NESREĆA NA DC 430 KOD VELIKE GORICE

Policija je objavila da je vozač automobila prošao kroz crveno, ali ne i procjenu brzine motocikla, što bitno određuje krivnju za nesreću i posljedice

Krivnja za tragičnu nesreću, koja se dogodila jučer na DC 430 kod Velike Gorice, je podijeljena…

… vozač automobila na raskrižju je prošao kroz crveno svjetlo (Zakon o sigurnosti prometa na cestama, čl. 59. st. 1 ), ali je vozač motocikla brutalno prekršio ograničenje brzine (čl. 54. st. 3) te obvezu smanjenja brzine pred raskrižjem (čl. 51. st. 1), počinivši i kazneno djelo Obijesna vožnja (Kazneni zakon, čl. 226.)

Kolikom brzinom motocikl treba udariti u automobil da ga prevrne nas bok? Golemom, znatno većom od dopuštene, a pogotovo prilagođene. To ne amnestira vozača automobila, koji je, prolaskom kroz crveno svjetlo, počinio jedan od najtežih prometnih prekršaja.

Nije to smio napraviti bez obzira na duljinu čekanja na zeleno svjetlo, zbog mogućeg lošeg funkcioniranja senzorskog sustava za semaforsku regulaciju. Sasvim izvjesno 61-godišnji vozač je, kroz crveno svjetlo, svjesno ušao u raskrižje, procijenivši da to može napraviti bez posljedica – dakle da za to neće biti kažnjen i da može proći sigurno.

Prvo je dobro procijenio, jer tu nema kamera, a praktički nikada ni policije, ali drugo nije! Nije očekivao da će iz njemu nevidljivog područja dojuriti motocikl, drastično kršeći ograničenje brzine i obvezu prilagodbe brzine uvjetima (članak 51. stavak 1 – ‘Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi osobinama i stanju ceste… te vidljivosti i preglednosti … tako da vozilo može sigurno zaustaviti pred svakom zaprekom, koju u konkretnim okolnostima može predvidjeti…’), a sasvim izvjesno prekoračenjem brzine za više od 50 km/h napravio je i kazneno djelo Obijesna vožnja.

Krivnja za nesreću u kojoj je poginuo motociklist sigurno je podijeljena, pa je prva policijska objava jednostrana i nedovoljno točna. Sve o ovoj tragičnoj nesreći predvidjeli smo u prethodnom tekstu te predložili potrebne mjere.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo