ZA MIRAN USKRS

Policija najavila pojačane kontrole za vikend, alkohol i brzina u fokusu

Nulta tolerancija na vožnju u alkoholiziranom stanju…

Iz MUP-a smo dobili sljedeću poruku: policija će i ovoga vikenda nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“:

– alkohol,
– brzina,
– sigurnosni pojas,
– mobitel

Aktivnosti policije biti će usmjerene i na sprječavanje i sankcioniranje prekršaja vozača mopeda i motocikala te ponavljača teških prometnih prekršaja (recidivista). Pri tom će biti uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika te svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.

Prometni uvjeti na cestama
U petak će na Jadranu biti pretežno sunčano, a u unutrašnjosti uz promjenjivu naoblaku mjestimice je moguća kiša ili lokalni pljuskovi s grmljavinom. Krajem dana očekuje se porast naoblake s češćom kišom koja će do subote ujutro u većini predjela unutrašnjosti prestati, no danju će biti češća na Jadranu (osobito u Dalmaciji), pri čemu su mogući i pljuskovi s grmljavinom.

Zapuhat će umjeren sjeverozapadni i sjeveroistočni vjetar, u petak na Jadranu jugo, a zatim jaka bura, lokalno s olujnim udarima.

U nedjelju sunčanije, ali osjetno hladnije, ponajprije na kopnu.

U takvim okolnostima, kolnik može biti vlažan i sklizak, zbog čega je i prianjanje pneumatika na podlogu znatno otežano, produžava se zaustavni put prilikom kočenja, odnosno na takvom kolniku vrlo lako može doći od gubitka kontrole nad vozilom i slijetanja vozila s kolnika ili prelaska na dio kolnika za suprotni smjer i sudara s nadolazećim vozilima.

Zbog ovakvih uvjeta posebno upozoravamo vozače da brzinu kretanja vozila prilagode vremenskim prilikama i uvjetima na cesti.

Zimska oprema
Dodatno podsjećamo kako je na velikom broju autocesta i državnih cesta koje se uglavnom nalaze u kontinentalnom i gorskom dijelu Republike Hrvatske, obavezno korištenje zimske opreme na vozilima u razdoblju od 15. studenog 2020. do 15. travnja 2021. godine, a sukladno Odluci o obaveznoj uporabi zimske opreme na zimskim dionicama javnih cesta u Republici Hrvatskoj (NN 121/20).
Obaveza uporabe zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.
Na ostalim cestama obavezno je korištenje zimske opreme kada na prometnicama nastupe zimski uvjeti, točnije kada je kolnik prekriven snijegom ili kada je na kolniku poledica.

Prometne nesreće
U proteklom tjednu dogodile su se tri prometne nesreće u kojima su poginule tri osobe: dva vozača motocikala i jedan vozač osobnog automobila.

U prva tri mjeseca 2021. godine u prometnim nesrećama smrtno je stradalo 46 osoba, što je 7 osoba ili 13,2% manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine (53 poginule osobe).

Dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama su upravljanje vozilom nepropisnom, znatno većom brzinom od dopuštene, kao i kretanje brzinom neprimjerenom uvjetima na kolniku (kiša, mokar kolnik, zavoj, smanjena vidljivost, noć, magla), dok se prema vrstama nesreća radilo o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranu kolnika te sudarima s vozilima koja su dolazila iz tog smjera.

Ističemo i zabrinjavajući podatak o nekorištenju sigurnosnog pojasa kod osoba koje su preminule od posljedica prometne nesreće. Naime, od 126 osoba koje su poginule u osobnim automobilima tijekom 2020. godine, njih 60 ili 47,6%, nije koristilo sigurnosni pojas.

Jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile su mlade osobe. Stoga poseban apel upućujemo roditeljima takvih osoba – da im ne omogućavate upravljanje vozilom prije polaganja vozačkog ispita, kao ni upravljanje vozilom ukoliko imate saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića. Naposljetku, prije povjeravanja vlastitog vozila na upravljanje mladoj osobi, temeljem životnog i prometnog iskustva ukažite im na sigurno, ali i odgovorno sudjelovanje u prometu.

Motocikli i mopedi su na prometnicama – OPREZ!

Podsjećamo na tragične posljedice za mopediste i motocikliste od početka godine, obzirom da su u prometnim nesrećama poginuli jedan vozač mopeda, osam vozača motocikala i jedna putnica na motociklu.
Vozači i putnici tih vozila često su žrtve drugih nesavjesnih vozača ostalih motornih vozila, koji grubim kršenjem prometnih propisa ugrožavaju sigurnost svih sudionika u prometu. Međutim, često i zbog svog neodgovornog ponašanja i grubog kršenja prometnih propisa sami motociklisti sudjeluju u teškim prometnim nesrećama, gdje u sudarima s drugim vozilima, izlijetanjima s ceste ili naletima na objekte uz cestu, smrtno stradavaju ili zadobivaju teške tjelesne ozljede.

Vidljivost pješaka i biciklista
Jedan dio pješaka i biciklista i nadalje ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim stradavanjem.
Stoga podsjećamo na odredbe Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima je propisano da:
– pješak, koji se kreće kolnikom, dužan je noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označen nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom,
– vozač bicikla koji se kreće kolnikom na cesti dužan je noću i danju u slučaju smanjene vidljivosti biti označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom,
– za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300,00 kuna.

Bicikliste dodatno upozoravamo kako je citiranim Zakonom propisano da od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na biciklu mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U protivnom, vozač bicikla će se kaznit novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna.

Ponovno upozoravamo vozače da: u prvom redu prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje; ne koriste mobitel tijekom vožnje (zakonski je propisano da se ne smije koristiti bez uređaja koji omogućava njegovo korištenje bez upotrebe ruku); da voze na dovoljnom razmaku u odnosu na vozilo koje se kreće ispred njih; da poštuju dopuštena ograničenja brzine, odnosno prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste (noć, magla, kiša, snijeg, poledica, zavoj, uspon, pad kolnika i dr.); da ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna, odnosno na mjestima gdje je to zabranjeno.

Podsjećamo vozače traktora i drugih radnih strojeva da ne izlaze na kolnik sa tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima.

Vožnja pod utjecajem alkohola
Kako unatoč svim apelima, jedan dio građana i nadalje konzumira alkoholna pića, nakon čega nažalost sjedaju za upravljač vozila, ovom prilikom ih upozoravamo da to ne čine, jer u današnje vrijeme, kada postoje razne alternative (javni prijevoz, taksi službe…) niti jedan razlog za vožnju pod utjecajem alkohola ne može biti opravdan.
U tom smislu i policija će prema takvim vozačima, koji imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola, imati nultu toleranciju na razloge vožnje pod utjecajem alkohola.

Izvor: Revija HAK / MUP.hr

Autor