VIKEND PATROLA

Policija tijekom vikenda evidentirala 1.363 prekoračenja brzine i 376 alkoholiziranih vozača

Foto: Nikola Jurković
-

Najveća koncentracija alkohola u količini od 3,42 g/kg izmjerena je na području PU virovitičko – podravske, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU karlovačke i PU osječko-baranjske i iznosila je 179 km/h

Policijski službenici svih policijskih uprava, od 17. do 19. studenog 2023. godine, utvrdili su ukupno 4127 prekršaja od kojih izdvajamo:
376 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u količini od 3,42 g/kg izmjerena je na području PU virovitičko – podravske;
1363 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU karlovačke i PU osječko-baranjske, a iznosila je 179 km/h;
491 prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa i
214 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza počinjenih prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, 61 takav prekršaj.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU splitsko – dalmatinska s 170 prekršaja.

Najviše prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa evidentirano je kod vozači na području PU zagrebačke, odnosno 87 prekršaja.

Najveći broj prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je također na području PU zagrebačke, 33 takva prekršaja.

Detaljnijom analizom vidljivo je kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (92 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

Ponavljači prometnih prekršaja – recidivisti

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 15 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 15 teških prekršaja, od kojih najviše:

nedopuštena koncentracija alkohola – 6 prekršaja,
upravljanje brzinom većom od dopuštene – 2 prekršaja,
upravljanje bez položenog vozačkog ispita – 2 prekršaja,
upravljanje vozilom dok je vozaču izrečena mjera zabrane upravljanja – 2 prekršaja,
odbijanje testiranja na alkohol – 1 prekršaj i
odbijanje testiranja na droge – 2 prekršaja.

Iz tog razloga pet vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 10 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Prometne nesreće

Na cestama Republike Hrvatske, od 17. studenog u 00,00 sati do 19. studenog u 24,00 sata dogodilo se 47 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih šest pripada kategoriji teških prometnih nesreća.

Nije bilo nesreća s poginulim osobama, a dogodilo ih se šest s teško ozlijeđenim osobama. U navedenim teškim prometnim nesrećama, šest je osoba zadobilo teške tjelesne ozljede, a dvije osobe su lakše ozlijeđene. Ukupno je ozlijeđeno 60 osoba.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Autor