VIKEND PATROLA

Policija tijekom vikenda evidentirala 3.616 prometnih prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske (57 prekršaja) dok je rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine – PU osječko-baranjska (215 prekršaja)

Policijski službenici svih policijskih uprava su od 1. do 3. prosinca 2023. godine utvrdili ukupno 3.616 prekršaja od kojih izdvajamo:

  • 309 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola od 3,1 g/kg izmjerena je na područjima PU primorsko-goranske i PU zadarske;
  • 1.137 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU brodsko-posavske (199 km/h);
  • 408 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i
  • 119 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske (57 prekršaja). Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU osječko-baranjska (215 prekršaja). Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU zagrebačke, gdje su utvrđena 62 takva prekršaja. Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je također na području PU zagrebačke (29 prekršaja).

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (71 prekršaj), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, što je i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 11 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 11 teških prekršaja, od kojih najviše:

  • nedopuštena koncentracija alkohola – 2,
  • upravljanje bez položenog vozačkog ispita – 6 te
  • odbijanja testiranja na alkohol – 3.

Iz tog razloga šest vozača je zadržano u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv pet vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Na cestama Republike Hrvatske od 1.12.2023. u 00,00 sati do 3.12.2023. u 24,00 sati dogodilo se 49 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih deset pripada kategoriji TEŠKIH PROMETNIH NESREĆA. Nije bilo NESREĆA S POGINULIM OSOBAMA, a dogodilo ih se deset S TEŠKO OZLIJEĐENIM OSOBAMA. U navedenim teškim prometnim nesrećama, 12 osoba je zadobilo teške, a pet lakše tjelesne ozljede. Ukupno su ozlijeđene 62 osobe.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, policija će nastaviti provoditi poduzimanje navedenih mjera u prometu.

Autor

Preporučeni sadržaj