VIKEND PATROLA

Policija tijekom vikenda na prometnicama evidentirana 4868 prekršaja

Najveći broj prekršaja odnosio se na prekoračenje dopuštene brzine kretanja, njih 1611

Tijekom prošlog vikenda, policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela te prekršaje motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, od 27. do 29. listopada 2023. godine, utvrdili su ukupno 4868 prekršaja od kojih izdvajamo:

449 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u količini od 3,26 g/kg izmjerena je kod vozača na području PU virovitičko – podravske;
1611 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je kod vozača na području PU vukovarsko – srijemske i iznosila je 212 km/h;
627 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i
254 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza počinjenih prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke, 66 takvih prekršaja.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je također PU zagrebačka s 188 prekršaja.

Najviše prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa zabilježeno je kod vozača na području PU zagrebačke, odnosno 111 takvih prekršaja.

Najveći broj prekršaja nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je također na području PU zagrebačke, 40 takvih prekršaja.

Detaljnijom analizom vidljivo je kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 25 do 30 godina, (107 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, što je i kod svih dobnih skupina najčešće izmjerena koncentracija alkohola.

Recidivisti – ponavljači prekršaja

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 22 osobe koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 24 teških prekršaja, od kojih najviše:

upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita – 9 prekršaja;
upravljanje vozilom pod zabranom upravljanja – 7 prekršaja;
nedopuštena koncentracija alkohola – 5 prekršaja;
odbijanje testa na prisutnost droga u organizmu – 2 prekršaja te
odbijanje testa na prisutnost alkohola u organizmu – 1 prekršaj.

Iz tog razloga 4 vozača je zadržano u posebnoj prostoriji do 12 sati, a protiv 14 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Na cestama Republike Hrvatske, od 27.listopada 2023. u 00,00 sati do 29. listopada 2023. u 24,00 sata dogodile su se 64 prometne nesreće s nastradalim osobama, od kojih 12 pripada kategoriji – teških prometnih nesreća.

Dogodila se jedna nesreća s poginulom osobom i 11 nesreća s teško ozlijeđenim osobama.

U navedenim teškim prometnim nesrećama, jedna osoba je smrtno stradala, 13 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a dvije osobe su lakše ozlijeđene. Ukupno je ozlijeđena 81 osoba.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Slijedom iznijetog, ponovno pozivamo sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Autor

Preporučeni sadržaj