OPREZ

Policija za vikend evidentirala 26 ponavljača teških prometnih prekršaja

Foto: Nikola Jurković
-

Najviše recidivsta je upravljalo pod utjecajem alkohola kao i bez položenog vozačkog ispita

Policijski službenici svih policijskih uprava su od 20. do 22. listopada 2023. godine utvrdili ukupno 4680 prekršaja od kojih izdvajamo:

  • 473 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola od 3,8 g/kg izmjerena je kod vozača na području PU zagrebačke,
  • 1364 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je kod vozača na području PU zadarske (184 km/h),
  • 884 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
  • 267 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke (76 prekršaja). Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je također PU zagrebačka s 221 takvim prekršajem. Ni sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području navedene policijske uprave (165 prekršaja), a na području PU zagrebačke utvrđen je i najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje (85 prekršaja).

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina, (116 prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, što je i kod svih dobnih skupina najčešće izmjerena koncentracija alkohola.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 26 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 28 teških prekršaja, od kojih najviše:

16 – nedopuštena koncentracija alkohola,
8 – upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita,
3 – upravljanje vozilom pod zabranom upravljanja i
1 – upravljanje vozilom pod utjecajem droga.

Iz tog razloga devet vozača je zadržano u posebnoj prostoriji do 12 sati, a protiv 17 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Na cestama Republike Hrvatske od 20.10.2023. u 00,00 sati do 22.10.2023. u 24,00 sati dogodilo se 76 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih 13 pripada kategoriji TEŠKIH PROMETNIH NESREĆA. Dogodila se jedna NESREĆA S POGINULOM OSOBOM i 12 nesreća S TEŠKO OZLIJEĐENIM OSOBAMA. U navedenim teškim prometnim nesrećama, jedna osoba je smrtno stradala, 15 osoba je zadobilo teške, a sedam osoba je zadobilo lakše tjelesne ozljede. Ukupno su ozlijeđene 103 osobe.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Autor