POLICIJA UPOZORAVA

Policijska patrola, brzina kretanja najčešći problem – vozači, usporite!

Foto: Autoportal.hr

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU bjelovarsko-bilogorska s 236 takva prekršaja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU varaždinske – 180 km/h

Policija je i protekloga vikenda nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršaje motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici svih policijskih uprava od 17. do 19. svibnja 2024. godine utvrdili su ukupno 4554 prekršaja, od čega izdvajamo:

– 293 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,
– 1515 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja,
– 598 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 211 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području Policijske uprave osječko-baranjske, 32 takva prekršaja, dok je najveća koncentracija alkohola u količini od 3,04 g/kg izmjerena na području Policijske uprave ličko-senjske. Najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (70 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je to ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska sa 236 takva prekršaja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području Policijske uprave varaždinske – 180 km/h.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području Policijske uprave primorsko-goranske, gdje je utvrđeno 104 takvih prekršaja.

Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području Policijske uprave zagrebačke, 45 takvih prekršaja.

Recidivisti

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 6 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 6 teških prekršaja, od čega najviše:
nedopuštena koncentracija alkohola – 4,
upravljanje dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom – 1,
upravljanje bez položenog vozačkog ispita – 1.

Iz tog razloga je protiv 6 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Prometne nesreće

Na cestama Republike Hrvatske od 17.05.2024. u 00,00 sati do 19.05.2024. u 24,00 sati dogodilo se 87 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih 25 pripada kategoriji teških prometnih nesreća.
Dogodila se jedna nesreća s poginulim osobama, a 24 s teško ozlijeđenim osobama.
U navedenim teškim prometnim nesrećama, jedna osoba je smrtno stradala, 24 osobe su zadobile teške tjelesne ozljede, a 3 osobe lakše su ozlijeđene. Ukupno je ozlijeđeno 114 osoba.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera policija nastavlja provoditi u prometu.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo