Policijska patrola: Najveća prekoračena brzina proteklog vikenda iznosila je 225 km/h

Foto: Nikola Jurković

Utvrđeno je 1483 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU brodsko-posavske

I proteklog vikenda policija je provodila pojačane aktivnosti usmjerene na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja: alkoholiziranost vozača,
vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršajima motociklista.

Naglasak je posebno stavljen na ponavljače teških prekršaja u prometu tzv. „recidiviste”.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 1. do 3. ožujka 2024. godine utvrdili su ukupno 4180 prekršaja od čega izdvajamo:

318 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, gdje su najveće koncentracije alkohola u količini od 2,71 g/kg izmjerene na području PU osječko – baranjske,
1483 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU brodsko – posavske – 225 km/h,
577 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te
202 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU zagrebačke (55 takvih prekršaja) gdje je utvrđen i najveći broj prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa (123 takva prekršaja) kao i najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje (53 takva prekršaja). Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU bjelovarsko – bilogorska sa 133 takva prekršaja.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (72 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je to ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

Ponavljači prekršaja – recidivisti

Aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 10 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 13 teških prekršaja, od čega najviše:

nedopuštena koncentracija alkohola – 2,
upravljanje bez položenog vozačkog ispita – 5,
upravljanje dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom – 4 te
odbijanje testiranja na droge – 2.

Iz tog razloga 2 vozača su zadržana u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv 8 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo