SPREMNI ZA EURO 7 norme

Porsche planira dalje s V8 motorima kroz iduće desetljeće

Foto: Nikola Jurković

Dobre vijesti, V8 ostaje na snazi, barem kad je Porsche u pitanju. Ali regulative o buci učinit će ga tišim.

‘Downsizing’ je možda u trendu, ali Porsche još nije spreman umiroviti svoj V8 sklop. Unatoč sve strožim propisima o emisijama, inženjeri iz Zuffenhausena uvijek su korak ispred. Osmocilindrični motor već se dotjeruje kako bi zadovoljio Euro 7 standard, iako je njegova implementacija odgođena. Trebao je stupiti na snagu 2025., ali je odgođen za 2030.

U intervjuu za australski časopis Car Sales, šef linije modela Porsche Panamera Thomas Freimuth otkrio je da se razvijaju nove komponente kako bi motor bio usklađen s normom Euro 7: “Znamo da je ovaj motor spreman za EU7, to nije problem. Moramo dodati neke dijelove koji su u razvoju, tako da smo spremni s ovim tipom motora za najstrože norme.”

Porsche se neće nužno oslanjati na hibridnu postavu kako bi održao V8 na životu budući da Euro 7 standard neće biti tako strog kao što je prvobitno predloženo. Ali drugi propisi prisilit će inženjere na neke neželjene promjene. Freimuth je spomenuo maksimalnu dopuštenu razinu buke ispušnih plinova, za koju vjeruje da će se s godinama nastaviti smanjivati. Stroži zakoni koji se odnose na razinu buke kratko je objasnio – “kompliciraju stvaranje dobrih emocija u našoj Panameri V8.”

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo