NOVA AFERA

Porsche pod istragom zbog moguće manipulacije s benzinskim motorima

-

Pet godina nakon što je otkriven famozni ‘dieselgate’ u Volkswagenu, Porsche je pod istragom zbog moguće manipulacije na benzinskim motorima…

Nakon uspješnog dogovora Volkswagena s njemačkim Saveznim zavodom za motorna vozila (KBA) o automobilima koji zagađuju više no što je deklarirano, čini se da će kpđ jedna marka iz Volkswagen koncerna biti pod istragom. Ovog puta se navodno istražuje Porsche zbog sumnjivih manipulacija benzinskim motorima.

Prema izvješću Reutersa, pozivajući se na ovlasti države za vozila, istraga uključuje benzinske motore koje je Porsche proizvodio prije 2017. za europsko tržište. Navodno Porsche podržava proces i čak je pokrenuo početnu internu istragu. Glasnogovornik marke potvrdio je da na nove modele Porschea nema utjecaja.

Samo prošle godine, Porsche je s njemačkim tužiteljima potpisao nagodbu u iznosu od 630 milijuna dolara zbog korištenja softvera za varanje na testu ispušnih plinova u svojim dizelskim motorima, vrlo sličnih onome što je Volkswagen koristio u svojim zloglasnim dizelskim motorima interne oznake EA189. Kao rezultat sudskog slučaja, marka je najavila potpuno povlačenje dizel motora nakon što je priznala da Dieselgate ima negativan utjecaj na imidž tvrtke.

Autor