Porsche Vision 357 Speedster, vozačka satisfakcija na e-način

Foto: Porsche

Porsche obilježava 30. godišnjicu slavnog Festivala brzine u Goodwoodu u velikom stilu, modelom Porsche Vision 357 Speedster

Novi konceptni automobil sestrinski je model zatvorenog Porsche Vision 357 s kojim je proizvođač sportskih automobila pokrenuo vlastitu proslavu obljetnice i pravi električnu reinkarnaciju slavnog Porsche 550 Speedster iz 1950-ih.

U smislu dizajna je, hommage modelu Porsche 356, tehnološki potpuno električni Porsche Vision 357 Speedster temelji se na modelu Porsche 718 GT4 e-Performance. Sve u svemu, Porsche će predstaviti više od 15 novih i klasičnih modela na imanju Duke of Richmond u West Sussexu.

“Porsche Vision 357 naklon je prvoj liniji modela Porsche, sportskom automobilu iz snova Ferryja Porschea. A budući da se Porsche 356 urezao u kolektivnu memoriju marke i kao kabriolet i kao coupé, ista logika vrijedi i za konceptni automobil: mogu postojati samo dva,” kaže Michael Mauer, potpredsjednik Style Porschea.

“Porsche Vision 357 Speedster utjelovljuje bit marke. Užitak u vožnji i dinamika vožnje u kombinaciji s izrazito purističkim oblikom. Kao i kod Mission X koji smo predstavili prije samo nekoliko tjedana, ovaj model pokazuje da čak i sa svježim dizajnerskim genima, Porscheov DNK blista.”

Vision 357 Speedster temelji se na tehnologiji Porschea 718 GT4 e-performance. Dakle, električni motori i baterijska tehnologija dolaze iz Mission R, a šasija iz 718 GT4 Clubsport. Nakon svjetske premijere na Goodwood Festivalu brzine, dizajnerska studija bit će izložena na ovogodišnjem Rennsport Reunionu u SAD-u krajem rujna.

Konceptni automobil ima umanjeno vjetrobransko staklo koje je tipično za speedster, dajući još veći naglasak monolitnoj karoseriji automobila. Na desnoj strani automobila nalazi se poklopac koji je nekada bio uobičajen na sportskim automobilima s otvorenim krovom.

Naslon za glavu vozača djeluje lebdeći u zraku zbog tehnički dizajniranog karbonskog elementa za prevrtanje iza njega. Iza toga su vrata otvora za punjenje i sidro za gornji dio klasičnog speedstera.

Foto: Porsche

Dvobojni koncept s dva siva tona Marble Grey i Grivelo Grey Metallic inspiriran je povijesnim pretečama motosporta, kao što su prednji blatobrani koji su se koristili za zaštitu od kamenja koje leti u scenarijima utrka i prednja krila, koja imaju tamniju metalik boju. Prednji kotači također su obojeni u sivu metalik boju Grivelo.

To je nadopunjeno kontrastima u Miami plavoj boji, na primjer na mehanizmima za brzo otpuštanje na omotanom prednjem poklopcu motora. Obljetnički logo s velikim “75” i dvije godine “1948” i “2023” sadrži Grivelo Grey Metallic i Miami Blue – svježu alternativu dekorativnim elementima coupéa Vision 357, gdje je crvena korištena kao dodatna boja. Iznad toga su jednorozi u komičnom stilu ispred stražnjih kotača. Mitsko stvorenje nacrtali su Porscheovi dizajneri posebno za konceptni automobil, koji su također stavili ruku na prodoran logo “Speedster”.

Kamere zamjenjuju vanjska ogledala. Kao i kod klasičnih prethodnika, nisu postavljeni na vratima, već malo naprijed na blatobranima. U modelu 357 s otvorenim krovom, oni imaju novi, aerodinamički optimizirani oblik koji podsjeća na krila… Nakon premijera na svečanostima obilježavanja “75 godina Porscheovih sportskih automobila”, 718 Spyder RS i Mission X po prvi će put biti predstavljeni široj javnosti u Goodwoodu.

Razvoj purističkog roadstera, 718 Spyder RS, bio je posvećen maksimalnom užitku vožnje na zavojitim seoskim cestama. Konceptni automobil Mission X spektakularna je reinterpretacija hiperautomobila, s vratima u stilu Le Mansa koja se otvaraju prema gore i naprijed, te učinkovitim električnim pogonskim sklopom visokih performansi.

Britanski Sunday Times opisao je legendarni uspon na brdo na Festivalu brzine kao “križanac između Velike nagrade Monaka i Royal Ascota”. Zahtjevna staza obrubljena balama sijena, staza od 1,86 km izazov je za vozača i automobil. Staza prolazi kroz imanje Goodwood Housea, imanja Charlesa Henryja Gordon-Lennoxa, 11. vojvode od Richmonda.

Strastveni entuzijast motosporta osnovao je Goodwood Festival of Speed 1993. Oko 180.000 ljubitelja motosporta svake godine prisustvuje događaju za povijesne i moderne trkaće automobile na mjestu u West Sussexu u južnoj Engleskoj. Povodom obilježavanja 75. obljetnice marke Porsche, skulptura umjetnika Gerryja Judaha bit će središnji dio Festivala brzine.

Autor

Preporučeni sadržaj