SIGURNOST U PROMETU

Ako mopedu skinete blokadu brzine (50 km/h), riskirate kaznu do 5000 kn i troškove izvanrednog tehničkog pregleda

Po Zakonu o sigurnosti prometa na cestama ‘moped’ je motorno vozilo s dva ili tri kotača, benzinskim motorom obujma do 50 ccm ili elektromotorom snage do 4 kW (5,5 KS), koje na ravnoj cesti ne može postići više od 50 km/h…

Mopedi na tržištu mogu postići brzinu od 60 do 80 km/h, ali im se, suženjima u usisu i ispuhu te blokadama u automatskom prijenosu (CVT), brzina ograničava na 50 km/h.

Ako policija posumnja da je mopedu skinuta blokada brzine, što se lako utvrđuje u vožnji (policijskim vozilom koje vozi iza mopeda, čak i bez posebnog uređaja za mjerenje brzine) ili u rutinskoj kontroli, isključuje ga iz prometa i sprovodi na izvanredni tehnički pregled.

Ako se utvrdi da stvarne karakteristike mopeda (najveća snaga motora, najveća brzina…) nisu sukladne navedenim u prometnoj dozvoli, skidaju se registarske tablice, moped se smatra tehnički neispravnim te potvrđuje je u prometu zatečen nelegalno.

Vozač, odnosno vlasnik mopeda, prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, čl. 236, st. 1, kažnjava se s 2000 do 5000 kn te treba platiti troškove izvanrednog tehničkog pregleda.

Može ponovno registrirati moped tek kad ga dovede u ‘tehnički ispravno stanje’, odnosno kad svi bitni parametri budu usklađeni s tvornički propisanim, upisanim u prometnu dozvolu.

Goran Husinec, dipl.ing.
Stalni sudski vještak za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila, plovila

Autor