SIGURNOST U PROMETU

Apel: policija treba početi kažnjavati surfanje po infotainment sustavu tijekom vožnje

Ako tijekom vožnje intenzivno koristimo touch screen ekranu, događaju se intervali i veći od 15 sekundi kad ne gledamo cestu…

Alkoholiziranost od 0,8 promila za 21% usporava reakciju vozača, konzumacija kanabisa za 21%, razgovori mobitelom u ruci za 46%, korištenje sustava infotainment za 53-57%.

Zanimljivo, opasno je i glasovno upravljanu infotainment sustavima, tek nešto manje nego preko touch screena, tada i više od 16 sekundi ne gledamo cestu. Također, vozači na dopuštenoj granici količine alkohola u organizmu, koja je u Velikoj Britaniji 0,8 promila, usporavaju reakcije za 12%.

Konzumiranje kanabisa usporava reakcije za 21%, slanje poruka mobitelom za 35%, telefonski razgovori s mobitelom u ruci za 46%, a produženo korištenje infotainment sustava od 53 do 57%. Tek je malo manje opasno korištenje infotainment sustava pomoću glasovnih naredbi.

To su rezultati istraživanja britanske agencije za prometnu sigurnost IAM RoadSmart, koja je objavila vrijedna ekipa Revije HAK. Dokazuje da ima i gorih stvari od korištenja mobitela u vožnji, koji se prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, čl.196, st. 3, kažnjava s 1000 kn.

Apel: policija treba početi kažnjavati surfanje po infotainment sustavu tijekom vožnje! Ali za to prometnu policiju treba opremiti posebnom elektroničkom opremom, kojom ć moći provoditi ‘elektroničku forenziku štetnog korištenja infotainmenta u vožnji.

Pomogle bi i visokorazlučive radarske kamere, koje su iznimno korisne i za registriranje ostalih teških prekršaja. Što se, dakle, čeka?!

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin