PRAVNI SAVJET

Dobio sam prekršajni nalog da se nisam zaustavio na znak STOP POLICIJA

 

Ako za slučaj koji se dogodio prije godinu dana ne znate tko je upravljao vozilom, podnesite prigovor na prekršajni nalog i navedite kako ga osporavate u cijelosti, jer nisu izvedeni odgovarajući dokazi radi potpunog i pravilnog utvrđenja činjeničnog stanja…

PITANJE ČITATELJA

Dobio sam prekršajni nalog da se nisam zaustavio na znak STOP POLICIJA. Piše da je policija navedeno utvrdila temeljem uvida u AOP MUP-a, jer sam vlasnik vozila. Kako je navedeni prekršaj navodno bio prije više od godinu dana ja više uopće ne znam tko je vozio tada, ja ili supruga ili sin ili smo svi bili u vozilu, ali nismo vidjeli policajca. Što mi je činiti?

ODGOVOR PRAVNOG STRUČNJAKA

Smatram da trebati podnijeti prigovor na prekršajni nalog i navesti kako osporavate nalog u cijelosti. Potom možete u samom prigovoru na prekršajni nalog navesti ili u vašoj osobnoj obrani ili osobno na sudu kada zakaže ročište da smatrate kako za utvrđivanja identiteta vozača vozila koji se nije zaustavio na znak STOP POLICIJA nije dovoljno izvršiti uvid u AOP (automatsku obradu podataka) MUP-a. Navedite da nisu izvedeni odgovarajući dokazi radi potpunog i pravilnog utvrđenja činjeničnog stanja.

Prije svega treba provjeriti navode obrane žalitelja, i provesti dokaz suočenjem okrivljenika i navedenog svjedoka, radi utvrđenja relevantnih činjenica jeste li vi, okrivljenik, upravljali svojim vozilom. Naime, Sud je dužan utvrditi sve činjenice koje su od važnosti za donošenje zakonite odluke, te utvrditi jeste li bili vozač odnosno upravljali vozilom kritične zgode.

Vanja Vargec, pravni stručnjak