VREBAJU POSVUDA...

Gdje u Europi ima najviše prometnih kamera, susjedi su rekorderi po brojnosti!

Italija je stala na kraj vozačima i doslovno ih ima u svakom kutku, preciznije 8.073 policijske kamere u funkciji…

Britanski Zutobi, tvrtka koja se bavi obukom vozača, prikupila je niz statističkih podataka o europskim državama s, navodno, velikom točnošću. U top deset onih najrigoroznijih u prometu nema Hrvatske, ali tu su mnoge države kroz koje prolazimo.

Najviše nas je zanimao podatak o broju radara, tj. kamera na cestama. Apsolutni europski prvak je Italija s čak 8.073 policijske kamere u funkciji. Velika je Italija država, ali i broj kamera je ogroman. U Njemačkoj ih je 3.813, u Francuskoj 2.406, a u Sloveniji je samo 113 uređaja za nadgledanje brzine.

U Austriji su aktivne čak 1.182 kamere, za mnoge poprilično kobne zbog nikakve tolerancije na prekoračenje brzine, te u Slovačkoj samo 13, dok ih je u Češkoj 149.

Ako uzmemo u obzir visinu kazni, broj kamera i ograničenja brzine Zutobi smatra da su prometno najrigoroznije države redom: Norveška, Italija, Velika Britanija, Grčka, Nizozemska… Hrvatska nije u prvih deset, baš kao što nije ni u prvih deset prometno najblažih. Tu vodi Albanija, slijede Latvija, Češka, Slovačka, Poljska…

Izvor: Revija HAK