CAR 2 CAR COMUNICATION

Komunikacija među automobilima, C2C, temelj aktivne sigurnosti

-

Napredna elektronika s transponderima omogućit će alarmiranje i preventivno kočenje automobila koja bi se mogla sudariti…

Prošla su vremena kad su se automobili mjerili po količini ugrađenog čelika. Kvaliteta suvremenog auta danas prvenstveno ovisi o elektronici, koja osigurava i poboljšava sva bitna svojstva, posebice sigurnost. To sve dolazi sa suvrmenim.

Po uzoru na zrakoplovni sustav TCAS (Traffic Collision Avoidance System), automobili će se uskoro opremati sustavima za sprječavanje sudara. Već su razvijeni radarski sustavi, koji na temelju približavanja bilo kojem čvrstom predmetu alarmiraju vozača i aktiviraju preventivno kočenje.

Automobili će biti opremljeni GPS uređajima za određivanje položaja i elektroničkim transponderima te će se u svakom trenutku moći odrediti položaj automobila prema prometnici i prema drugim vizilima u prometu. – Vožnja je vrlo kompleksna zadaća. Spoznaja gdje je drugo vozilo i kojim se smjerom kreće od ključne je važnosti za upravljanje automobila

Bitna se poboljšanja mogu napraviti razmjerno malim ulaganjima. Automobili se sve više opremaju senzorima, uključujući radarske uređaje, koji omogućavaju vožnju po određenoj putanji, odnosno praćenje udaljenosti od vozila ispred. Važno je samo sve sustave povezati u jednu cjelinu, uključiti sustav satelitskog pozicioniranja te osigurati komunikaciju među vozilima.

U slučaju da na temelju položaja vozila na cesti i njihovih putanja upravljačka elektronika prepozna kritičnu situaciju, uključit će se zvučni signal i vibriranje vozačevog sjedala te će se preventivno aktivirati kočnice. Osnovna je zamisao da ti sustavi budu dostupni i jeftinijim vozilima te cijena za godinu-dvije ne bi trabala biti veća nego za ESP uređaj.

Masovna ugradnja ESP-sustava za sprječavanje zanošenja već daje rezultate te se procjenjuje da će smanjiti 20 posto nesreća. To je zasad najvažniji sustav aktivne sigurnosti, a još veće će učinke imati sustav C2C-CC, koji bi broj teških nesreća mogao smanjiti za dodatnih 30 posto.

Autor