PAZI, JOŠ JEDNA!

Na saniranje rupa i oštećenja kolnika, samo u Zagrebu potrošena je nevjerojatna količina asfalta za ‘krpanje’  

Kraj zimskog i početak proljetnog perioda pokazao se najgorim po asfaltne površine, jer dolazi do njihovog pucanja…

Ako ne volite hladnoću i snijeg, niste jedini. Domaći cestari, upravo zbog zimskog perioda imaju najviše posla. Rupe na cesti tada se počnu pojavljivati kao gljive poslije kiše.

Problem možda na prvu ne djeluje velik, ali s vremenom ovaj proces počinje ostavljati značajne posljedice.

Naplatci teško skrivaju grijehe ceste…

Dakle, imamo jedan školski primjer efekta promjene agregatnog stanja. S trošenjem asfalta javljaju se male pukotine. U zimskim mjesecima sve je puno vlage, te ulazi voda, koja se probija kroz površinski sloj asfalta. Zamrzavanjem led se širi i ispod asfalta stvaraju se zračni jastuci. Na tim mjestima asfalt lagano nabubri. Kada u toj priči dodamo, prolazak tisuća vozila nad spornim mjestom, malo po malo dolazi do pucanja. Jednostavna je to jednadžba, kako dobiti oštećen kolnik (rupe) i veliki problem za vozače.

I nemojte misliti kako je to samo kod nas izraženo, cestari širom svijeta imaju velike probleme upravo s ovom pojavom.

Kako pišu kolege iz Revija HAK, dobili su informaciju od Zagrebačkih cesta koje govore da je ta tvrtka samo u 2018. potrošila 1581 tonu asfalta na krpanje udarnih rupa na području Zagrebačke županije. U ovu astronomski veliku brojku ubraja se i saniranje oko šahtova, slivnika, krpanje ulegnuća i slično. Iskustva i analiza najvećeg broja intervencija potvrđuju kako zagrebačke ceste u 80 % slučajeva najviše posla imaju s prelaska zime u proljeće, kad dolazi do pucanja asfalta.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin