PROMETNA PATROLA

Jedna radarska kamera za sigurnost vrijedi više od stotine apela

Povećanje izvjesnosti kažnjavanja za počinjene prometne prekršaje najvažnija je mjera za smanjenje stradavanja i povećanje sigurnosti na htvatskim cestama…

Sjećam se inženjera iz naših krajeva koja preselio i zaposlio u Kanadi. Nitko mu nije ukazivao na obvezu vezivanja sigurnosnog pojasa, nije bilo posebne edukacije, niti je to ikad vidio u medijima koje je pratio.

Ali kad je prvu plaću dobio za trećinu umanjenu, u računovodstvu su mu objasnili kako su mu oduzeta četiri progresivna iznosa, jer se nije vezao prije nego je pokrenuo automobil (nego, po navici nešto kasnije). I nije trebalo, kao kod nas, dokazivati tko je stvarni skrivio prekršaj.

Kazna je, za što je sljedećih dana, na adresu prijavljenog boravka, dobio pismeni izvještaj od policije, odrezana njemu, odgovornom vlasniku automobila. Brzo je shvatio i dobro zapamtio kako se u Kanadi (tako je u svim prometno i pravno uređenim državama) treba najprije vezati, a tek potom pokrenuti vozilo. Nikako obrnuto! Nije mu trebala nikakva edukacija, apeli, u stilu hrvatskih utopističkih slogana “Poštujte naše znakove”.

Znao je i prije za to pravilo, ali i to da je kod nas izvjesnost kažnjavanja za takav prekršaj – nikakva! I tu dolazimo na bit stvari, koja zorno pokazuje zbog čega je naš Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa krahirao.