Pokazivači smjera na autocesti: Tko je bolji Hrvati, Slovenci ili Austrijanci?!

U samo 25 slučajeva hrvatski vozači su pri pretjecanju i povratku u desnu prometnu traku uključili pokazivač smjera, a u 75 slučajeva to su propustili učiniti…

Stereotipi! Da vas netko pita tko je kulturniji u prometu: Hrvati, Slovenci ili Austrijanci, uz dozu patriotizma, vjerojatno biste teška srca priznali da nismo na vrhu te liste… Mi smo, pak, odlučili empirijski provjeriti tko je prvak u uključivanju pokazivača smjera na autocesti, kao jednom od glavnih primjera promete kulture.

Vozili smo od zagrebačka obilaznice, Buzina, do Maclja, od Maclja do Maribora pa do Celja i do Celja do Šentilja i Graza. Cilj je bio na stotinu primjera vidjeti uključuju li vozači pokazivač smjera prilikom pretjecanja i povratka u desnu prometnu traku. Jednog vozača pratili smo u maksimalno dvije radnje, pretjecanju i povratku u desnu traku.

Idemo krenuti s hrvatskim građanima. Na obilaznici i autocesti prema Maclju pratili smo ponašanje vozača s hrvatskim registarskim oznakama i rezultati nisu sjajni. Naime, od 100 primjera rezultati su sljedeći: u samo 25 slučajeva hrvatski vozači su pri pretjecanju i povratku u desnu prometnu traku uključili pokazivač smjera, a u 75 slučajeva su to propustili učiniti.

Već je u Sloveniji situacija mnogo bolja pa su tamošnji vozači u 52 slučaja uključili pokazivač smjera, a u 48 nisu. Očekivano, Austrijanci su prvaci – u 88 slučajeva uključili su pokazivač smjera, a samo u 12 nisu.

Dakle, potvrdili smo stereotipna razmišljanja, iz nekog razloga teško nam je posegnuti za prekidačem pokazivača smjera, što na autocesti pri visokim brzinama može biti iznimno opasno.

Hoćemo li to ikada promijeniti?

Preneseno iz Revijahak.hr

Autoportal No.1

Komentari