Poštujte naše znakove

Policija najavila početak nove školske godine i podsjeća vozače na odgovornost u prometu

-

U ponedjeljak, 5. rujna diljem Hrvatske u osnovnoškolske će klupe po prvi puta sjesti oko 36 tisuća prvašića, od čega oko 10.500 učenika na području Grada Zagreba i Zagrebačke županije, koji će na našim prometnicama započeti svoje samostalno sudjelovanje u prometu

Živahni i uzbuđeni, kako i priliči početku tog važnog razdoblja, pozorno će upijati mnogobrojne novosti koje ih očekuju, što je pravi trenutak za usmjeravanje njihove pažnje i na vrlo bitan faktor sigurnosti u svemu tome, a posebice prometne sigurnosti.

Stoga s prvim danima nove školske godine Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatska policija po 28 puta zaredom (1995. godine) započinju svima poznatu akciju „Poštujte naše znakove“, s ciljem učenja mališana i prevencije potencijalnih neželjenih događaja u trenutcima njihovih velikih radosti. Osim podučavanja naših najmanjih, ujedno i najranjivijih sudionika u prometu, akcija se provodi i s ciljem podsjećanja odraslih, prvenstveno vozača i roditelja, o važnosti smirenog i sigurnog sudjelovanja u prometu te beskompromisnog pridržavanja svih prometnih propisa.

Kao dio akcije, policija je već s predstavnicima tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave nadležnim za promet te poduzećima nadležnim za održavanje prometnica obavila pregled prometnica i prometne signalizacije u blizini škola, kako bi se na vrijeme uklonili i popravili eventualno uočeni nedostaci. Policijski će službenici, u dogovoru s ravnateljima i djelatnicima škola, u narednom razdoblju posjetiti sve osnove škole i prvašićima održati 20-minutno predavanje na temu propisnog i poželjnog ponašanja djece, kao i onih koji o njima brinu, u prometu na cestama.

Osim što će djecu upoznati s temeljnim pravilima sigurnog sudjelovanja u prometu, policijski službenici sudjelovat će i na prvom roditeljskom sastanku te roditeljima prenijeti najvažnije poruke o sigurnom sudjelovanju njihove djece u prometu, dok će tijekom čitavog mjeseca rujna, svakoga dana, a posebice u vrijeme početka i završetka nastave, pojačano operativno-preventivno nadzirati prilazne ceste, ulice i raskrižja u blizini škola.

Temeljna zadaća policijskih službenika, koji će obavljati nadzor odvijanja prometa, a po potrebi i upravljati prometom, je omogućiti siguran prijelaz djece preko kolnika. Uz to će, naravno, policija poduzimati i sve zakonom propisane mjere prema nediscipliniranim vozačima, odnosno prema vozačima koji ne poštuju prednost prolaska pješaka na obilježenom pješačkom prijelazu.

Jednako tako, policijski službenici će sankcionirati i sva nepropisno parkirana i zaustavljena vozila u zonama škola te će u istom razdoblju pojačano kontrolirati i brzinu kretanja vozila na prometnicama u zonama škola i represivno djelovati na vozače koji ne poštuju ograničenja brzine.

Već uobičajeno, za trajanja akcije u zonama škola radit će i pripadnici prometne jedinice mladeži, a što najviše veseli osnovnoškolce, tamo gdje su oformljene, na obilježenim pješačkim prijelazima radit će i školske prometne jedinice. Zadaća prometnih jedinica je da u vrijeme dolaska i odlaska djece u/iz škole upravljaju prometom pješaka na jednom pješačkom prijelazu u blizini škole, dok će u ostalom vremenu upozoravati vozače na nepropisno parkirana vozila.

Budući da se podjednako vodi računa o svim vidovima prometa, policija će samostalno, ali i u suradnji s Inspekcijom cestovnog prometa Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, provoditi nadzor autobusa kojima se organizirano prevoze djeca.

Što kažu brojčani pokazatelji od početka akcije – pozitivni pomaci
Na području Policijske uprave zagrebačke u prvih osam mjeseci 2022. godine, djeca su sudjelovala u ukupno 347 prometnih nesreća ( 2021 .g. -293) u kojima je jedno dijete smrtno stradalo, a 2021. godine troje djece. Ukupno je ozlijeđeno 109 djece ( 2021. g.- 98) a od toga ozlijeđeno je 13 vozača (14), 58 putnika (54) i 38 pješaka (30). Teške tjelesne ozljede zadobilo je 19 djece ( 3 vozača, 6 putnika i 10 pješaka), a lakše 90 djece ( 10 vozača, 52 putnika i 28 pješaka).

Primjera radi, na razini Republike Hrvatske od 1994. godine u prometu je smrtno stradalo 57 djece, a 2021. desetero, dok ih je 2016. smrtno stradalo dvoje, a 2018. i 2020. po troje. Pomaci su pozitivni, smanjenje broja najtežih stradavanja je smanjeno, no unazad deset godina, u kojem razdoblju ih je smrtno stradalo ukupno 66, djeca više najviše ne stradavaju kao pješaci, kako je bilo prije, već kao putnici u vozilima i to najčešće u vozilima svojih roditelja ili najbližih osoba, s kojima bi trebala biti i najsigurnija.
Kao putnici u vozilima djeca se nepropisno prevoze na prednjim sjedalima, sjede na stražnjim sjedalima nevezana ili se nalaze u neadekvatnim sjedalicama koje ne zadovoljavaju najosnovnije uvjete sigurnosti. To je problem na koji će se, između ostalog, i dalje usmjeravati preventivno i represivno djelovanje policije, a ističe se i tijekom prvog roditeljskog sastanka u školi, u sklopu akcije „Poštujte naše znakove“.

Tijekom prvih osam mjeseci ove godine u prometu je smrtno stradalo petero djece, dok prošle godine u istom razdoblju stradalo njih šestero. Smanjen je broj teško ozlijeđene djece za 3,3%, ali povećan broj lakše ozlijeđene djece i to osam posto.

Osnovni razlozi zašto su djeca ugrožena kategorija sudionika u prometu
– nižeg su rasta što im onemogućuje dobru preglednost prometne situacije,
– vidno polje im je ograničeno,
– zbog nižeg rasta teže su uočljivi ostalim sudionicima u prometu, osobito vozačima,
– sposobnost točne procjene brzine kojom se kreću vozila, kao i njegove udaljenosti im je smanjena,
– nije im u potpunosti razvijena sposobnost usmjeravanja pozornosti na zbivanja u prometu,
– zbog zaigranosti, često reagiraju impulzivno,
– nemaju još u potpunosti razvijen osjećaj za procjenu opasnosti.

Savjeti roditeljima
– djecu u vozilima prevozite isključivo na propisan način,
– nikada, bez obzira koliko se žurili, a u pratnji ste djeteta, ne činite prometne prekršaje,
– porazgovarajte s djecom o prometu i ukažite im na potencijalne opasnosti koje im u njemu prijete,
– ukažite im na negativne, ali i pozitivne primjere ponašanja u prometu,
– vježbajte sigurno prelaženje kolnika,
– objasnite im svrhu pješačkog prijelaza i semaforskih uređaja, kao i razloge zbog kojih ih treba koristiti te ulogu prometnog policajca,
– ako je vaše dijete prvoškolac, posebnu pozornost posvetite putu u i iz škole,
– odaberite najsigurniji put (ne nužno i najkraći) i uvježbavajte s djetetom sigurno kretanje po njemu,
ukažite djetetu na sva opasna mjesta na tom putu,
ispravite dijete u situaciji kada pogriješi, ali i nagradite ako usvoji i primjeni određena prometna pravila,
– vlastitim promjerom pokažite djetetu kako se treba ispravno ponašati u prometu,
– ne parkirajte nepropisno u zoni škole,
– neka djeca u vozilo ulaze i iz njega izlaze na nogostup, a ne na kolnik,
– u situacijama kada dočekujete dijete pred školom ili kućom, ne činite to na suprotnoj strani ulice,
– ako se vaše dijete kreće u prometu noću ili u uvjetima smanjene vidljivosti, pobrinite se da bude vidljivo, da na sebi ima odjeću i obuću što – svjetlijih boja, odnosno kupite mu odjeću, obuću i školsku torbu s ugrađenim reflektirajućim tvarima.

Savjeti vozačima
– podsjećamo da je u zonama svih osnovnih škola brzina kretanja vozila ograničena na 40 km/h,
– ne parkirajte nepropisno u zonama škola,
– povećajte pozornost u blizini škola,
– vodite računa da djeca ne znaju ili nedovoljno znaju prometne propise,
– poštujte znakove policajaca, pripadnika prometnih jedinica mladeži ili školskih prometnih jedinica,
– zaustavite vozilo i djeci dajte znak rukom da mogu sigurno preko ceste.

Savjeti djeci
– za kretanje koristite samo nogostup,
– cestu prelazite samo preko obilježenog pješačkog prijelaza – „zebre“,
– na mjestima gdje je semafor, preko ceste prelazite samo na znak zelenog svjetla na semaforu,
– obvezno provjerite ima li nailazećih vozila i tek tada stupite na kolnik,
– ako vozila neprekidno prolaze, sačekajte da se neko od njih zaustavi i vozač vam rukom pokaže da možete sigurno prijeći cestu.

Foto: PU zagrebačka

Autor