DOBRO JE ZNATI

Pravilno prestrojavanje, temelj sigurne vožnje na autocesti

Gerhard Anzinger, Wels. Wikimedia Commons
-

Pravodobno uključivanje pokazivača smjera i prestrojavanje u lijevu ili desnu traku, u uvjetima kad je to moguće obaviti potpuno sigurno, iznimno je važno za sigurnost vožnje autocestom

Prestrojavanje, odnosno prelazak iz jedne vozne trake u drugu, zbog povedanih brzina, posebno je zahtjevno na autocesti. Prilagodba brzine i razmaka od vozila ispred, pravodobno uključivanje pokazivača smjera i provjera kretanja vozila koje vozi iza, temeljni su uvjeti za sigurno obavljanje tog zahtjevnog manevra.

A ipak, mnogi vozači to ne čine, prestrojavaju se naglo, dok su preblizu drugom vozilu, ne uključuju pokazivače smjera i ne provjeravaju da vozilo iza već nije krenulo u pretjecanje, odnosno nailazi pretjecajnom trakom. Time se može izazvati prometna nesreća, i s najtežim ishodom. Stoga na autocesti treba uvijek poštivati sva prometna pravila, posebice pri prestrojavanju u lijevu, pretjecajnu traku.

Posebno je važno pravodobno uključiti pokazivače smjera i pogledati retrovizore, kako bi se ostale sudionike u prometu obavijestilo o namjeri i provjerilo da vozilo iza već nije krenulo u pretjecanje, odnosno da pretjecajnom trakom ne nailazi drugo vozilo. Ako nisu osigurani svi potrebni sigurnosni uvjeti, treba pričekati dok prestrojavanje, odnosno pretjecanje nije moguće obaviti potpuno sigurno.

Nakon obavljenog pretjecanja umjerenim se manevrom, na sigurnoj udaljenosti od preteknutog vozila, treba se vratiti na desnu traku.

Autor