PROMETNA PATROLA

Seljaci najavljuju blokade autocesta i pruga?! Policija to treba spriječiti svim raspoloživim sredstvima!

Slika je ilustracija

Došli smo do Rubikona, ne smijemo ga prijeći! Blokade autocesta i pruga, bez obzira na razloge, bile bi uvod u anarhiju, s nesagledivim posljedicama na životne, poslovne i turističke tokove

Najava svinjogojaca da će, nakon neuspješnih pregovora s Vladom o rješavanja problema izazvanih mjerama suzbijanja svinjske kuge, eskalirati s blokiranjem prometnica, najavljujući blokadu autocesta i pruga, zahtjeva odlučnu reakciju policije, kako bi zaštitila najvažnije hrvatske prometnice i osigurala normalno funkcioniranje društva, temeljne nacionalne interese!

Seljaci imaju pravo prosvjedovati, ali ne smiju blokirati prometnice

Prometnice su ‘krvotok društva’, vlasništvo svih građana te nitko, bez obzira na razloge, nema  pravo uzurpirati ih i blokirati. Treba razumjeti seljake što prosvjeduju zbog donesenih mjera, koje im ugrožavaju poslovanje, a nekima i egzistenciju, premda Vlada i resorno ministarstvo postupaju temeljem realne situacije i mjera kakve su, radi sprječavanja epidemije ‘svinjske kuge’, propisane u Europskoj uniji. No prosvjedi trebaju biti usklađeni sa zakonom, koji ne dopušta blokiranje prometnica.

Izjava u HTV1 Dnevniku iz 2013.

Svatko se ima pravo legalno boriti i izboriti za svoja prava, ali nitko, od poljoprivrednika do taksista, ne smije to raditi nauštrb drugih građana, preko njihovih leđa, maltretirajući ih i ugrožavajući im temeljna ljudska prava. Sloboda kretanja jedno je od najvažnijih.

Time se radi nemjerljiva izravna i neizravna šteta građanima i cijelom društvu, posebice u gospodarstvu i turizmu, a istodobno se izravno i neizravno ugrožava sigurnost prometa. Naime oni koji bivaju blokirani, trebaju ići lošijim i nesigurnijim rutama, a potom mnogi bržom i nesigurnijom vožnjom nastoje nadoknaditi izgubljeno vrijeme.

Usto je blokiranje vitalnih prometnica i sebično, jer se koriste resursi za blokadu kakve, primjerice umirovljenici, prosvjetni radnici, zdravstveni radnici… nemaju.

Autoceste za hrvatsku imaju posebno značenja jer omogućava vitalne nacionalne interese u u tranzitu ljudi, roba i usluga, a posebice turizmu, te, ako se ‘prijeđe Rubikon’ to može neku interesnu skupinu, u usporedivoj situaciji borbe za vlastite interese, motivirati da napravi usred turističke sezone. Već je bilo najava, ali srećom nisu ostvarene.

Zbog toga apeliramo na seljake i svinjogojce da, smatraju li potrebnim, do ispunjenja njihovih zahtjeva, prosvjeduju na mjestima i način ne kršeći zakon. A policija treba svim raspoloživim sredstvima čuvati ga te spriječiti najavljene blokade vitalnih prometnica, autocesta i pruga.

Temeljem dosadašnjih loših iskustava i aktualnih najava predlažemo da se dopune Zakon o sigurnosti prometa na cestama i Kazneni zakon, kako bi se ubuduće učinkovitije sprječavale blokade prometnica. To je težak prekršaj, po više osnova, i kazneno djelo.

Izjava u HTV Studio 4 iz 2017.

 

Autor

Preporučeni sadržaj