SIGURNOST U PROMETU

Šokantno: Čak 91 posto vozača u Hrvatskoj koristi mobitel tijekom vožnje!

Osim što je kažnjivo koristiti mobitel u vožnji, on je procijenjen i kao najveća distrakcija za vozača…

Posljednjih  godina ovo je najveći problem u prometu. Najgore od svega dobiva sve više na važnosti i ne čini se da će ova ekspanzija korištenja mobitela uskoro završiti. Kako stručnjaci pojašnjavaju, smetnje mogu biti vizualne, manualne i kognitivne prenosi Oryx asistencija.

Vizualne smetnje nastaju kad vozač skrene pogled s ceste, manualne kad makne ruke s volana, te kognitivne kad prebace fokus s vožnje na nešto drugo. Tipkanje poruka u vožnji sažima sve tri u jedno.

Hrvatska udruga menadžera sigurnosti provela je istraživanje koje je potvrdilo da mobitel za volanom danas u Hrvatskoj koristi 90% vozača i 33% biciklista, a 50 posto pješaka prelazi prometnicu s pogledom usmjerenim izričito prema ekranu telefona.

Pričanje na mobitel za vrijeme vožnje, čak i pomoću handsfree uređaja, povećava rizik od nesreće tri puta, a čak osam kod mladih i neiskusnih vozača. Razlog tome je što vozač u tom trenu lošije procjenjuje udaljenost, sporije reagira i suženo mu je vidno polje.

Stručnjaci su utvrdili su da je prosječno vrijeme reakcije vozača 0,6 sekundi koje se za vrijeme razgovora na mobitel povećava na 1,5 sekundi, a kod slanja poruka na 2,7 sekundi. U to vrijeme, pri brzini od 60 km/h, vozilo prijeđe dužinu od 12 pješačkih prijelaza.

Kad se pak rezultate istraživanja pretoči na brzine na autocesti, vozaču pri brzini od 100 do 130 km/h dok piše ili čita SMS automobil je bez nadzora najmanje 100 metara. Mobitel se smatra četvrtim ubojicom na cesti, a on je i najveća od svih distrakcija koje imamo vezano uz naše ponašanje u prometu.

.Stoga, ako baš morate koristiti i pričati tijekom vožnje, iskoristite ‘bluetooth’ opciju ili ako nemate tu mogućnost u automobilu, onda svakako – slušalice.

Slika: Freepik

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo