SIGURNOST U PROMETU

U Oslu je prošle godine samo jedna osoba poginula u prometu: Kako je Norvežanima uspjelo smanjiti broj stradalih?!

Jedna od ključnih mjera bila je uklanjanje 700 parkirnih mjesta u središtu grada, koja su zamijenjena biciklističkim stazama…

Glavni grad Norveške Oslo uspio se prošle godine približiti Viziji 0, skandinavskom modelu u kojem je glavni cilj da u prometu nema stradalih. U metropoli sa 673.000 stanovnika 2019. godine nisu poginuli nijedan biciklist, pješak ili dijete u prometu. Samo je jedan vozač smrtno stradao tijekom cijele godine.

Čelni ljudi Osla godinama su širili biciklističke staze, ukidali prometnice za automobile te uvodili posebne zone smirenog prometa u okolici škola. Jedna od ključnih mjera bila je uklanjanje 700 parkirnih mjesta u središtu grada, koja su zamijenjena biciklističkim stazama. Također, na parkirnim mjestima koja su ostala, povećane su tarife pa mnogi građani izbjegavaju dolaziti u grad s vozilima.

U ostalim dijelovima grada drastično su smanjene brzine uvođenjem rigoroznih ograničenja. U cijeloj Norveškoj s 5.3 milijuna stanovnika lani je u prometu poginulo 110 ljudi.

Preneseno iz Revijahak.hr

Autor