PROMETNA PATROLA

Udarac u srnu na cesti ukazuje na prekoračenu i neprilagođenu brzinu vozila

Srna je inteligentna životinja te rijetko iskače pred vozilo koje se kreće dozvoljenom brzinom. Ali, kad vozilo naiđe prevelikom i neprilagođenom brzinom, srna ne može procijeniti njegovu udaljenost te nakon iskakanja na cestu nastaje rizik da je udari vozilo…

Srna je divlja životinja, vrlo brza te je nalet na nju gotovo neizbježiv. Godišnje za razne sudove analiziram pedesetak takvih naleta, od kojih je malo naleta na motocikl, jer je on bučan te se srna prestraši njegovog zvuka kada ga čuje u daljini.

Jedina prevencija naleta na srnu je vožnja prilagođenom brzinom (čl. 51. st. 1 Zakona o sigurnosti prometa na cestama), u područjima gdje se učestalo događaju takvi naleti, jer srna je inteligentna životinja te rijetko iskače pred vozilo koje se kreče dozvoljenom, odnosno prilagođenom brzinom.

Naučila je koliko se brzo vozi u normalnom prometu te stigne vidjeti i čuti vozilo, a iskustveno zna koliko brzo se ono približava. Ali, kad vozilo naiđe prevelikom i  neprilagođenom brzinom, srna ne može procijeniti njegovu udaljenost te nakon iskakanja na cestu nastaje rizik da je udari vozilo.

Goran Husinec, dipl.ing.
Stalni sudski vještak za cestovni promet, tehniku i procjenu motornih vozila i plovila