SAVJET VOZAČIMA

Umor i pospanost u vožnji, korak do pogibeljne nesreće 

Umor i pospanost vozača su pogibeljni, jer samo nekoliko sekundi sklopljenih očiju može izazvati tragičnu nesreću, stoga se ne smijete “hrvati” sa snom, pogotovo voziti s tempomatom…

Umor i pospanost u vožnji, pogotovo na autocesti, iznimno su opasni. Vozač tada gubi koncentraciju, a u slučaju sna i potpunu kontrolu nad vozilom. Najgore je razmišljati “još malo pa ću stići”, jer se najteže nesreće događaju i u posljednjim kilometrima vožnje. Posebice je opasno umoran voziti s uključenim tempomatom.

Na put treba krenuti odmoran te ako ste umorni, odgodite put ili upravljanje vozilom prepustite drugoj osobi. Ako vas je u vožnji svladao umor, zaustavite se na prvom odmorištu i odmorite. Najbolje je malo odspavati, jer je dovoljno i desetak minuta sna minuta sna da vam se povrati svježina za sljedeću etapu.

Stoga potražite mirniji dio odmorišta, zamolite osobe u vozilu da ga napuste, oborite naslon sjedala i odspavajte. Ako se razgibate, prošećete te popijete kavu ili energetski napitak, što mnogi savjetuju, pa nastavite vožnju, učinak je kratkotrajan i nakon određenog vremena ponovno nastupa umor, još veći, i rizik sna za volanom.

Dakle, umorni nemojte voziti, odmorite se ili prepustite volan drugoj osobi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin