PROMETNA PATROLA

Zbog blokade i užasa na autocesti A1 između Zagreba i Karlovca treba uvesti ove 3 mjere

Slika: ilustracija

Premda treba riješiti uzroke stanja, koje je velik društveni i sigurnosni problem RH, treba odmah, kao preventivnu mjeru, svako namjerno i organizirano blokiranje prometnica proglasiti terorizmom, a za cijelu RH uvesti jedinstvenu registarsku oznaku za vozila, forme 12 AB 34 te jedinstvenu osiguravateljsku zonu.

Autor: Željko Marušić

U Jugoslaviji su svi bili ravnopravni, ali, bilo je “ravnopravnijih”. Nažalost, treba li ikome objašnjavati, takvo je stanje, već tri desetljeća, u HNL-u. A nogomet, posebice u Dalmaciji, ima velik društveni utjecaj, premda uvelike neutemeljen. Zbog toga su posljedice goleme, ne samo za nogometne, već i građanske, nacionalne interese.

Naravno da je trebalo zabraniti navijačima Hajduka ulazak na Dinamov stadion s nedopuštenim rekvizitima i transparentima, ali je li isti kriterij, analizira li se što se sve dogodilo na stadionu, primijenjen na Dinamove navijače?! Postupak Hajdukovih navijača, blokada autoceste A1, na relaciji Zagreb – Karlovac, kod odmorišta Desinec, za najveću je osudu i pravno postupanje, ali je li nakon nedopuštene bakljade, uvredljivog skandiranja, pa i onog koje poziva na nasilje (“Ubi, ubi, tovara…”), utakmica bila prekinuta?! Sve je to visokozapaljivo gorivo za antagonizam na relaciji Zagreb – Split, koji je noćas eksplodirao.

Posljedice su logične, od blažih, da vam trube i ne daju prednost na cesti, ako ste u Splitu automobilom sa ZG tablicama, i srednjih, da vam oštete auto s “neprijateljskom” registracijom, do teških, da u Zagrebu premlate mladiće s “neprijateljskim” dalmatinskim naglaskom i najtežih, koji ugrožavaju nacionalne interese, kakve su se dogodile noćas, na autocesti A1 kod odmorišta Desinec.

Nastalu žalosnu i opasnu situaciju treba riješiti po zakonu, ali ne bi bilo pošteno da se sve prebije preko leđa onih koji su izazvali, sudjelovali ili su se samo zatekli (!) na poprištu događaja, s elementima terorizma. Stanje treba riješiti u korijenu, sustavno, na vertikali od najviše politike do najobičnijeg navijača. To je ozbiljan nacionalni problem, s nesagledivim posljedicama, a treba ga rješavati ozbiljno.

Zbog utjecaja na stanje u prometu te posljedične interese društva i građana, predlažem uvođenje sljedećih mjera, za što se zalažem već godinama:

1. Namjerno i organizirano blokiranje prometnica treba proglasiti terorizmom.
2. Za cijelo područje RH treba uvesti jedinstvenu registarsku oznaku, oblika 12 AB 34
3. Za cijelo područje RH treba uvesti jedinstvenu osiguravateljsku zonu.

Namjerne i organizirane blokade prometnica, gdje određena skupina građana (poljoprivrednici, taksisti, motociklisti, navijači…), radi ostvarivanja partikularnih, pa i sebičnih interesa blokira društvene, gospodarske i turističke tokove te ugrožavaju građane, treba zakonski odrediti kao teroristički čin!

Prometnice su “krvotok” društva, koje izravno utječu na životne okolnosti građana, i nitko ih ne smije, ni iz kojeg razloga, blokirati. Takva odredba imala bi snažno preventivno djelovanje i demotiviralo buduće slične akcije, bilo od koje skupine…

Uvođenje jedinstvene registarske oznake, po uzoru na BiH (što je, praktički, jedan od temelja opstojnosti opstanka susjedne države u aktualnim okolnostima) donijelo bi mnogostruke, pojedinačne i sinergijske koristi za građane i društvo u cjelini. Doprinijelo bi se sigurnosti građana i njihove imovine, gospodarstvu, turizmu… Olakšalo bi se trgovanje motornim vozilima. Primjerice, kupili ste automobil u Splitu, koji nije bio pod utjecajem soli i niskih temperatura, pa vrijedi više, a ne trebate mijenjati registarske pločice.

Kombinacija s dvije brojke – dva slova – dvije brojke (primjerice 56 FG 13) ima 10 milijuna kombinacija i sasvim je dovoljna za sve potrebe registracija motornih vozila u RH. Sve je to preporučljivo provesti u postupku prilagodbe izvedbe naših registarskih pločica sa standardima EU-a. Pritom bi trebalo isključiti toponimske kombinacije – ZG, ST, RI,  DU, ZD…

Jedinstvenom osiguravateljskom zonom za cjelokupno područje RH konačno bi se dokinulo sramotno legalno mešetarenje DA registarskim oznakama, kojim se potkrada državni proračun, dakle i građani. Razlike, koje su nužne s obzirom na gospodarsko i imovinsko stanje određenih područja i županija treba rješavati socijalnim mjerama (pomoć pri registraciji vozila) za određene skupine građana.