BUDITE ODGOVORNI

Prometna patrola, vikend bez poginulih u prometu i više od 4.500 prometnih prekršaja!

Foto: Autoportal.hr

Policija je za vikend evidentirala više od 4500 prometnih prekršaja – prekoračenje dopuštene brzine kretanja i dalje je najzastupljeniji prekršaj kod vozača

Tijekom prošlog vikenda policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela i prekršajima motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 3. do 5. svibnja 2024. godine utvrdili su ukupno 4596 prekršaja od čega:

– 344 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,
– 1855 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja,
– 458 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 192 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU splitsko-dalmatinske, 80 takvih prekršaja, a najveće koncentracije alkohola u količini od 3,03 g/kg izmjerene su na području PU karlovačke.
Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU splitsko-dalmatinska sa 253 takva prekršaja, dok je najveća prekoračena brzina izmjerena na području PU brodsko-posavske – 172 km/h.
Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području PU zagrebačke, gdje su utvrđena 62 takva prekršaja.
Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je također na području PU zagrebačke, 43 takva prekršaja.

Ako malo detaljnije proanaliziramo vidimo da su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (84 prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je to ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 20 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 20 teških prekršaja, od čega najviše:
nedopuštena koncentracija alkohola – 6,
upravljanje bez položenog vozačkog ispita – 4,
upravljanje dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom – 6,
odbijanje testiranja na droge – 3 te
odbijanje testiranja na alkohol – 1.

Iz tog razloga 4 vozača su zadržana u posebnim prostorijama, a protiv 16 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Na cestama Republike Hrvatske u razdoblju od 03.05.2024. u 00,00 sati do 05.05.2024. u 24,00 sati dogodilo se 67 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih 17 pripada kategoriji teških prometnih nesreća.
Nije bilo NESREĆA S POGINULIM OSOBAMA, a dogodilo se 17 s teško ozlijeđenim osobama. U navedenim teškim prometnim nesrećama, 20 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a pet osoba lakše je ozlijeđeno. Ukupno je ozlijeđeno 88 osoba.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Slijedom iznijetog, naglašavamo sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo