BUDITE ODGOVORNI

Prometna patrola, vikend rekorder vozio s 3,14 promila!

Promet u Zagrebu (Arhiva) Foto: Nikola Jurković

Pod utjecajem alkohola najčešće su bili vozači dobi od 31 do 40 godina

Policija je i protekloga vikenda nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, radi kojih se događaju najteže prometne nesreće sa teško ozlijeđenim i poginulim osobama. Stoga su ove aktivnosti posebno usmjerene i prema ponavljačima teških prekršaja u prometu tzv. „recidivistima“.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda od 29. do 31. ožujka 2024. godine utvrdili su ukupno 3482 prekršaja, od čega izdvajamo:

– 322 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,
– 1250 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja,
– 400 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
– 195 prekršaj nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području Policijske uprave splitsko-dalmatinske, 30 takvih prekršaja, dok su najveće koncentracije alkohola u količini od 3,14 g/kg izmjerene na području Policijske uprave krapinsko-zagorske. Najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (77 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, što je ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je Policijska uprava šibensko-kninska sa 164 takva prekršaja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području Policijske uprave zadarske – 203 km/h.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području Policijske uprave zagrebačke, gdje je utvrđeno 77 navedenih prekršaja.

Najviše vozača nepropisno je koristilo mobitel za vrijeme vožnje na području Policijske uprave varaždinske, gdje je utvrđen 31 takav prekršaj.

Recidivisti

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 6 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu, tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 6 teških prekršaja:

  • nedopuštena koncentracija alkohola – 3,
  • upravljanje bez položenog vozačkog ispita – 1 te
  • upravljanje dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom – 2.

Iz tog razloga protiv 6 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Prometne nesreće

Na cestama Republike Hrvatske od 29.03.2024. u 00,00 sati do 31.03.2024. u 24,00 sati dogodilo se 56 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih 11 pripada kategoriji teških prometnih nesreća.
Dogodila se jedna nesreća s poginulom osobom i 10 nesreća s teško ozlijeđenim osobama. U navedenim teškim prometnim nesrećama, jedna osoba je smrtno stradala, a 10 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede.
Ukupno su ozlijeđene 73 osobe.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Pridržavajte se prometnih propisa – prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život!

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo