PROMETNI IZVJEŠTAJ

Prometna vikend patrola, policija utvrdila ukupno 3905 prometnih prekršaja

Foto: Autoportal.hr

Rezultati akcije pokazuju da je prekoračenje dopuštene brzine kretanja i dalje najzastupljeniji prekršaj

Tijekom proteklog vikenda, policija je nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja: alkoholiziranost vozača, vožnju nedopuštenim brzinama kretanja, nekorištenje sigurnosnog pojasa, nepropisnu uporabu mobitela te prekršaje motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge i dr.

Policijski službenici svih policijskih uprava, od 24. do 26. svibnja 2024. godine utvrdili su ukupno 3905 prekršaja od kojih izdvajamo:

  • 281 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola, a najveća koncentracija alkohola u količini od 4,90 g/kg izmjerena je na području PU koprivničko – križevačke;
  • 1484 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je na području PU dubrovačko – neretvanske i iznosila je 186 km/h;
  • 462 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa;
  • 154 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području PU koprivničko – križevačke, 32 prekršaja.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je PU dubrovačko – neretvanska s 192 spomenuta prekršaja.

Najviše prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa zabilježeno je kod vozača na području PU zagrebačke, 48 takvih prekršaja.

Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je na području PU istarske, 31 prekršaj.

Detaljnijom analizom vidljivo je kako su najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (70 takvih prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, dok je to ujedno i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

Recidivisti

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 10 osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 10 teških prekršaja, od kojih najviše:

  • nedopuštena koncentracija alkohola – 4 prekršaja,
  • upravljanje dok je vozaču izrečena zabrana upravljanja motornim vozilom – 2 prekršaja
  • te upravljanje brzinom većom od dozvoljene – 4 prekršaja.

Iz tog razloga dva vozača su smještena u posebne prostorije, a protiv osam vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Prometne nesreće

Na cestama Republike Hrvatske, od 24. svibnja 2024. u 00,00 sati do 26. svibnja 2024. u 24,00 sata dogodila se 101 prometna nesreća s nastradalim osobama, od kojih 24 pripadaju kategoriji teških prometnih nesreća.

Dogodile su se dvije nesreće s poginulim osobama i 22 nesreće s teško ozlijeđenim osobama.

U navedenim teškim prometnim nesrećama, dvije osobe su smrtno stradale, 25 je zadobilo teške tjelesne ozljede, a šest osoba je lakše ozlijeđeno. Ukupno su ozlijeđene 133 osobe.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, policija nastavlja s poduzimanjem navedenih mjera u prometu.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo