AUTOCESTE SU VIŠESTRUKO KORISNE

Putokazi na županijskim i državnim cestama usmjeravaju na autoceste, ali to nije naš ‘izum’…

To je logično i višestruko korisno, jer se znatno povećava sigurnost vožnje, smanjuju trošenja cestovne infrastrukture i vozila te rizici plaćanja prometnih kazni i gubitka vozačke dozvole…

Višestruki je interes naše građane, goste i turiste usmjeriti na autoceste, jer je promet na njima ne deset posto, nego deset puta sigurniji nego običnim, pogotovo brzim cestama. Naime, nasuprotni su prometni tokovi ograđeni fizičkom barijerom, koja sprječava najopasnije prometne situacije. Autoceste su uvjerljivo najsigurniji dio našeg prometnog sustava…

Usto, autoceste su građene da podnesu višestruko veće opterećenje od običnih cesta, pa se cestovna infrastruktura manje troši i haba, čime se štite nacionalni interesi, financijski i ekološki, jer su na županijskim i državnim cestama, za isto opterećenje prometa znatno češće nužni građevinski radovi i sanacije.

Vožnja autocestom, ujednačenom brzinom, sa znatno manje neravnina i oštrih zavoja, uzbrdica i nizbrdica, neusporedivo manje haba automobil, sve njegove resurse, nego na autocesti. Manje treba mijenjati stupnjeve prijenosa, ubrzavati, kočiti… Dobro je poznato da su najisplativiji rabljeni automobili koji su većinu kilometara prešli na autocesti, čak i ako su prešli više.

Policijske su kontrole na državnim i županijskim cestama neusporedivo češće nego na autocesti, a samo jedna kazna za prekoračenje brzine kroz naseljeno mjesto može biti veća od desetaka troškova cestarine na toj dionici. A rizik da se prekoračenjem brzine, nepropisnim pretjecanjem izgubi vozačka dozvola. To je dodatan, važan razlog da se izabere autocesta.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin