PRIPREMA ZA ZIMU

Rasco u novim isporukama, Zadrani se već pripremaju za zimu

Ceste zadarske županije dobile su komplet profesionalne zimske opreme, postavljena je na dvoosovinskom tegljaču koji će u zimi održavati prometnice visoke važnosti

Krajem svibnja smo Cestama zadarske županije isporučili komplet profesionalne zimske opreme koji se sastoji od snježnog pluga širine 3,2 metra i posipača zapremina 5 m3 za suho sredstvo te 2400 litara za mokro sredstvo.

Zimski komplet je drugačiji od inače viđenih na hrvatskim prometnicama jer je kao pogonsko vozilo korišten dvoosovinski tegljač MAN TGS snage 470 KS i korisne nosivosti 10 tona.

Ovo predstavlja svojevrstan novi trend na domaćem tržištu, kojeg je komentirao voditelj regionalne prodaje RASCO – Miroslav Paviša. Klasična kombinacija za zimsku službu koju koriste hrvatska cestarska poduzeća uključuje kamion troosovinac s prednjim snježnim plugom i posipačem, najčešće zapremine 6 m3, ugrađenim u sanduk vozila. Takav se kamion tijekom ljetne sezone koristi u građevinskim radovima, no cestari se pritom susreću s problemom ograničene korisne nosivosti vozila. Zato se dio njih u zadnje vrijeme odlučuje za ugradnju zimskih kompleta na tegljače.

Dvije su glavne prednosti ovog pristupa: Tegljač može na prikolici prevoziti daleko više građevinskog materijala ljeti, a iskustva korisnika kažu da u zimskoj službi ima puno bolje manevarske sposobnosti te je bolji izbor za rad na teškim terenima. Stoga u određenim scenarijima tegljač predstavlja bolji izbor za zimsku službu od klasičnog građevinskog dvoosovinca ili troosovinca.

Prometnice koje će ovaj tegljač održavati nalaze se u brdovitom dijelu zadarskog zaleđa s puno prijevoja i jakim udarima vjetra. U pitanju su državne prometnice visoke važnosti koje nužno moraju biti otvorene cijele godine (posebice kada se autocesta zatvori zbog udara vjetra) kako Hrvatsko primorje ne bi ostalo odsječeno od ostatka Hrvatske.

Snježni plug nadograđen na tegljač je VITER, najteži plug u našem proizvodnom programu, namijenjen za čišćenje većih i dubljih nanosa snijega. Plug je po narudžbi proizveden s povišenim desnim krilom i proširenjem oba bočna krila kako bi se maksimalno pojačala učinkovitost čišćenja i odbacivanja snijega s ceste.

Na stražnji dio vozila je ugrađen posipač SOLID sa zapremine suhog sredstva 5 m3, s pužnim transportnim sustavom te bočnim spremnicima za mokro sredstvo ukupne zapremine 2400 litara. Posipačem se jednostavno upravlja direktno iz kabine vozila uz pomoć upravljačke jedinice EPOS 5.

Zimsku kombinaciju je izravno na sedlo tegljača ugradio naš tim za nadogradnje vozila. Prije same ugradnje, tegljač su opremili dvokružnom kamionskom hidraulikom za pogon snježnog pluga i posipača, prihvatnom pločom za snježni plug te priključkom gabaritne elektroinstalacije na kamionu. Posipač se pomoću posebno konstruiranog podokvira fiksira na sedlo tegljača, te na dvije dodatne točke na nosaču hidrauličkog sustava iza kabine vozila. Ovaj koncept ugradnje omogućava optimalni raspored opterećenja na šasiju vozila, a istovremeno čini demontažu posipača izrazito jednostavnom.

Rješenje ugradnje na tegljač još je jedno u nizu iz bogatog portfolia našeg tima nadogradnji. Kao i svi projekti ugradnje opreme na vozila, i ovaj je u skladu sa svim pravilima struke, prema preporukama proizvođača šasije te sa sigurnosti operatera vozila na prvom mjestu.

Službeno preuzimanje vozila i opreme organizirano je u prostorima Auto Hrvatska PSC Zadar. Opremljeno vozilo preuzelo je rukovodstvo tvrtke – Ceste zadarske županije.

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo