BUDITE ODGOVORNI

‘Rekorder’ proteklog vikenda, uhvaćen u prometu vozeći s više od 4 promila

Foto: MUP.hr (Ilustracija)
-

Policija je utvrdila više od 4000 prekršaja u prometu, a glavnina se odnosi na prekoračenja dopuštene brzine kretanja

Policija je i tijekom prošloga vikenda nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja:
alkoholiziranost vozača
– vožnju nedopuštenim brzinama
– nekorištenje sigurnosnog pojasa
– nepropisnu uporabu mobitela
– prekršaje motociklista

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživ broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge…

Policijski službenici svih policijskih uprava, proteklog vikenda 13. – 15. listopada 2023. utvrdili su 4107 prekršaja:

– 378 vožnji pod utjecajem alkohola
– 1423 prekoračenja dopuštene brzine
– 533 nekorištenja sigurnosnog pojasa
– 285 nepropisnih korištenja mobitela

Analiza prekršaja
Najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđeno je na području Policijskih uprava zagrebačke i splitsko-dalmatinske, po 62 takva prekršaja. Najveća koncentracija alkohola u količini od 4,43 g/kg izmjerena je kod vozača na području Policijske uprave koprivničko-križevačke. Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnoj skupini od 31 do 40 godina (83 takva prekršaja), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg, što je i kod svih dobnih skupina najčešće izmjerena koncentracija alkohola.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je Policijska uprava splitsko-dalmatinska sa 315 takvih prekršaja, a najveća prekoračena brzina izmjerena je kod vozača na području Policijske uprave primorsko-goranske – 192 km/h.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području Policijske uprave zagrebačke, gdje je utvrđen 101 takav prekršaj.

Najviše vozača nepropisno je koristilo mobitel za vrijeme vožnje također na području Policijske uprave zagrebačke – 53 takva prekršaja.

Recidivisti
U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno devet osoba koje su bile ponavljači teških prekršaja u prometu tzv. „recidivisti“, a koje su počinile devet teških prekršaja:

nedopuštena koncentracija alkohola – 5,
upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita – 2,
upravljanje vozilom pod zabranom upravljanja – 2.

Iz tog razloga pet vozača je zadržano u posebnoj prostoriji do 12 sati, a protiv šest vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Prometne nesreće
Na cestama Republike Hrvatske od 13.10.2023. u 00 sati do 15.10.2023. u 24 sata dogodile su se 103 prometne nesreće s nastradalim osobama, od kojih 25 pripada kategoriji teških prometnih nesreća.
Dogodile su se tri nesreće s poginulim osobama i 22 nesreće s teško ozlijeđenim osobama.
U navedenim teškim prometnim nesrećama, tri osobe su smrtno stradale, 27 osoba je teško ozlijeđeno, a 15 lakše. Ukupno je ozlijeđeno 136 osoba.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Policija poziva sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život.

Autor