NE IZNENAĐUJE NAS

Ručni mjenjači postat će endemska vrsta, dominacija automatika!

dav
-

Zanimljiva analiza, na američkom tržištu je od 327 modela novih automobila, njih samo 41 model dostupan i s ručnim mjenjačima, što je oko 12.5%…

Vrijedna ekipa Revije HAK, prenijela je jednu zanimljivu studiju iz Amerike. Kao što svi dobro znamo, ako ništa mogli smo to zaključiti gledajući filmove, Amerikanci nisu ljubitelji ručnih mjenjača, ali sklonost automatskim mjenjačima iz godine u godinu raste. Također tu je i sve veća ekspanzija SUV modela i hibrida, koji uglavnom dolaze s automatskim mjenjačima.

Dakle, od 327 modela novih automobila u prodaji samo je 41 model dostupan i s ručnim mjenjačima, što je oko 12.5%. Još 2011. godine 37% svih novih modela automobila bilo je dostupno i s ručnim mjenjačem. Automatski mjenjači dominiraju i kod sportskih automobila.

Rijetki su sportaši koji su zadržali samo ručne mjenjače na američkom tržištu pa je red da ih spomenemo: Ford Mustang Shelby GT350, Honda Civic Type R, Porsche 718 Boxster Spyder i Subaru WRX STI. Dakle, ručni mjenjači postaju ugrožena vrsta, a i europski trendovi idu u prilog ovoj tvrdnji. Procjena je da će 2025. godine ručni mjenjači u cijelom svijetu činiti samo 36% tržišta (2015. činili su 44% tržišta).

Izvor: Revija HAK

Autor