Rusija staje na kraj alkoholičarima, uvodi se uređaj za alkotestiranje u sve nove automobile

Najveća država na svijetu vrlo je stroga u pogledu nesavjesnih vozača, barem kada je čašica u pitanju. Njima prijeti kazna do 15 godina zatvora ako se smatra da vozi pijan i izazove nesreću u kojoj skrivi smrt dvije ili više osoba

Ruske vlasti razmatraju mogućnost postavljanja blokada za testiranje daha na sve nove automobile, bez obzira ima li kupac povijest vožnje pod utjecajem alkohola ili ne. Kako prenosi Revija HAK, Rusija izriče oštre kazne za pijane vozače koji su sudjelovali u nesrećama s poginulim osobama. U toj državi vozaču prijeti kazna do 15 godina zatvora ako se smatra da vozi pijan i izazove nesreću u kojoj skrivi smrt dvije ili više osoba. Rusija i dalje ima jednu od najviših stopa smrtnih slučajeva na cestama u Europi, a samo prošle godine zabilježeno je 17.000 poginulih na cestama. Dobar dio otpada na nesreće pod utjecajem alkohola.

Predloženo ugrađivanje alkoholnih “blokada” za testiranje daha na svim novim automobilima koji se prodaju u Rusiji podijelilo je tamošnje vlasti. Neki se dužnosnici zalažu za takav program, dok drugi kažu da tehnologija mora postati pristupačnija prije nego što bude propisana za sva nova vozila. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), konzumacija alkohola u Rusiji pada nakon suzbijanja domaće proizvodnje alkohola i s povećanjem cijena alkoholnih pića, ali očigledno – ne dovoljno!

Alcolock uređaj ugrađen u automobil funkcionira jednostavno. Kad uključite vozilo morate puhnuti u njega. Ako je razina alkohola veća od dopuštene motor će biti blokiran i nećete ga moći pokrenuti. U Belgiji su ti uređaji obvezni za vozače koji su uhvaćeni s više od 1.8 promila alkohola u krvi. Alcolock je obvezan za vozače koji su uhvaćeni u vožnji u alkoholiziranom stanju u Poljskoj, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Nizozemskoj i Švedskoj. Također, koriste ge mnogi javni prijevoznici u Švedskoj i Francuskoj.

Izvor: Revija HAK


Komentari

loading...