ZA AUDI, SEAT, VW I vlastite modele

Škoda proizvela pola milijuna baterijskih sustava za vozila iz Volkswagen grupe

Foto: Škoda
-

U svojoj glavnoj tvornici u Mladá Boleslav Škoda proizvodi sustave baterija za MEB vozila i modele s plug-in hibridnim pogonom

Škoda Auto proizvela je 500.000 baterijskih sustava u svojoj glavnoj tvornici u Mladá Boleslav. Strateški važne komponente ugrađene su u MEB vozila i modele s plug-in hibridnim pogonom marki Grupe Škoda, Volkswagen, Audi i SEAT. Ova prekretnica dokazuje kako Škoda grabi naprijed s dosljednom implementacijom vlastite e-priče. Proizvođač automobila puno ulaže u nužnu transformaciju svojih pogona te u razvoj, digitalizaciju i daljnje obrazovanje svoje radne snage. Tvrtka je već obučila više od 23.000 zaposlenika kako bi ih pripremila za zahtjeve e-mobilnosti.

„Baterijski sustavi ključna su komponenta za našu uspješnu transformaciju u e-mobilnost. Značajni jubilej od 500.000 Škodinih baterijskih sustava za MEB i plug-in hibridna vozila izvanredno je postignuće: svjedoči kako o povjerenju Volkswagen grupe u naš visokostručni tim, tako i o našoj beskompromisnoj predanosti e-mobilnosti. A uskoro čak mijenjamo i drugu brzinu: otvorit ćemo dodatnu proizvodnu liniju i dodatno povećati dnevni proizvodni kapacitet baterijskih sustava. Stoga slijedimo naš jasno definiran plan puta kako bismo ojačali Češku Republiku kao središte e-mobilnosti.“ rekao je Michael Oeljeklaus, član uprave Škoda Auto za proizvodnju i logistiku.

Visokonaponske vučne baterije za modele s plug-in hibridnim pogonom Škode kao i marki grupe Audi, SEAT i Volkswagen proizvode se u sjedištu tvrtke od rujna 2019. U svakoj smjeni radi oko 50 zaposlenika na području od otprilike 2000 m². Povrh toga, ukupno 13 potpuno automatiziranih robota, na primjer, rukuje posebno teškim komponentama. Svakih 86 sekundi dovršava se baterija za modele temeljene na MQB s plug-in hibridnim pogonom. Kada se istovaruje s proizvodne trake baterija je teška oko 130 kilograma.

U svibnju 2022. Škoda Auto pokrenula je proizvodnju baterijskih sustava za potpuno električna vozila na temelju modularnog alata za elektrifikaciju (MEB) Volkswagen grupe. Sustavi imaju kapacitet od 55 do 82 kWh i ugrađeni su u vlastite MEB modele tvrtke, kao i MEB vozila Volkswagena i Audija. Uz pojedinačne baterijske module, od kojih svaki sadrži 16 ćelija ili 24 ćelije, MEB baterijski sustav također uključuje kućište s integriranim sustavom hlađenja i upravljanja baterijama, kao i potrebne električne priključke. Na trenutnoj proizvodnoj liniji, u koju je Škoda Auto uložila oko 130 milijuna eura, radi oko 250 zaposlenika. Proizvođač automobila će 2023. godine pustiti u rad još jednu proizvodnu traku MEB, povećavajući svoj ukupni obujam proizvodnje: ukupni kapacitet baterijskih sustava MEB – 1500 jedinica i PHEV – 800 jedinica zajedno će se tako povećati na do 2300 jedinica dnevno.

 

Autor