Škoda Superb i Rastoke, za aktivni vikend u prekrasnoj prirodi

Čista priroda i omiljeno mjesto izletnika i onih koji su na proputovanju, udaljeno je 100 kilometara od glavnog grada…

Znate onaj osjećaj tijekom vikenda. Probudite se i razmišljate što bi danas mogli pametnog napraviti. Onda shvatite da sve što vam je u glavi je čista rutina i da samo želite negdje ‘pobjeći’. Negdje malo dalje, gdje gužve u prometu i ispijanje kavica nisu ono što želite gledati jedini dan u tjednu kada ste slobodni. Dan koji imate samo za sebe. Zato ideje s izletom uvijek pale, pogotovo ako ste ljubitelj vožnje i pogotovo ako vaš vozni park čini – Škoda Superb Combi.

Foto: Domagoj Kovačić

Češka krstarica u testnoj 2.0 TDI izvedbi predstavila nam je svu raskoš dizelskih 190 KS, uz zavidnu razinu potrošnje (6 – 8 litara). Ne trebamo ni govoriti kako je ovaj automobil doslovno stvoren za putovanja. Toliko prostora teško će se pronaći u bilo kojem danas novom automobilu dostupnom na hrvatskom tržištu…

Da skratimo priču, naš izbor ovaj put su bile Rastoke. Mjesto koje će mnogi povezati s Likom, ali nije tako, ovaj prirodni biser dio je Karlovačke županije.

Inače, kako navodi portal plitvickedoline.hr, Rastoke se nalaze na obali modrozelene rijeke Slunjčice, a prvi put se u pisanom obliku navode u 17. stoljeću. Ime je dobilo po tome što se rijeka Slunjčica rastače u brojne rukavce, pri čemu iza sebe ostavlja male slapove i vodopade.

Rastoke, mjesto nastalo na susretu dviju rijeka, Slunjčice i Korane, danas su velika atrakcija i omiljeno mjesto za napuniti baterije. Trajno nastanjenom od 19. stoljeća prkosnim i ponosnima ljudima iz obližnjeg Slunja, koji su generacijama vidjeli više ratova nego uživali u periodima mira u ovome kraju na stoljetnoj vojnoj granici.

Foto: Domagoj Kovačić

Njihove živote, običaje i zanimanja oduvijek je inspirirao i pokretao riječni tok. Taj kipar u fantastičnoj predstavi prirode Rastoka, čiji uspjeh ovisi o ljudima i odgovornom ponašanju posjetitelja. Sama rijeka Slunjčica na svojem izvoru ponire u dubine kroz vapnenačke stijene otapajući kamen vapnenac kojeg taloži u sedre i neumorno gradi nove slapove. Zato su Rastoke zaštićeni krajolik vječne polagane promjenjivosti kojom dirigira neukrotiva priroda za koju se, kao kap vode na dlanu, zajednički brinu – Grad Slunj, Turistička Zajednica i Javna ustanova Natura Viva.

Područje Rastoka pripada Zaštićenom krajobrazu Slunjčice u sklopu ekološke mreže Europske unije Natura 2000, sustava međusobno povezanih ili prostorno bliskih ekološko značajnih područja bitnih za očuvanje prirodne ravnoteže i biološke raznolikosti s idejom vodiljom: Ljudi i priroda, ne priroda bez ljudi!

A što vi radite ovaj vikend?

Foto: Domagoj Kovačić

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo