PREMIJERA JE BLIZU...

Škoda Superb više ne skriva liniju, postaje još veća i naprednija

Foto: Škoda

Novi Škoda Superb donosi još više prostora i bolju aerodinamiku. U ponudi će biti tri benzinska i dva dizelska motora, uz premijerno blago hibridne izvedbe

Češka marka će uskoro otkriti četvrtu generaciju perjanice marke – Škoda Superb. Nova izvedba narast će u dužinu i visinu i u isto vrijeme postala još aerodinamičnija. Dok čekamo novi model, Česi nam polako otkrivaju naličje noviteta pod sve ‘tanjom’ kamuflažnom folijom. Velika su poboljšanja i u interijeru. Po prvi put u Superbu dolazi s head-up zaslonom i središnjim infotainment zaslonom koji je povećan na 13 inča.

Ručica mjenjača, sada postavljena na stup upravljača, čini središnju konzolu prostranijom. Ispod središnjeg zaslona nalaze se novi Škoda Smart Dials. Ovi rotirajući gumbi, svaki s malim digitalnim zaslonom, omogućuju brz i jednostavan pristup mnogim funkcijama vozila. Interijer je obilježen održivim materijalima; korišteni tekstil izrađen je od 100 posto recikliranog poliestera.

Foto: Škoda

Superb će tako po prvi put biti dostupan s blagom hibridnom tehnologijom. U početnom modelu 1.5 TSI sa 110 kW (150 KS), četverocilindrični benzinski motor nadopunjen je 48-voltnim starter-generatorom pogonjenim remenom i 48-voltnom litij-ionskom baterijom. To omogućuje rekuperaciju energije tijekom kočenja. Tako dobivena energija pohranjuje se u bateriji i može se koristiti za podršku motoru s unutarnjim izgaranjem s povećanjem električne snage ili za omogućavanje vožnje vozila s potpuno isključenim motorom.

Uz 1.5 TSI, Škoda nudi dvije 2.0 TSI jedinice sa 150 kW (204 KS) i 195 kW (265 KS). Poput najsnažnijeg dizelaša, 2.0 TDI sa 142 kW (193 KS), vrhunski benzinac standardno dolazi s pogonom na sve kotače. Bogatu ponudu motora zaokružuje 2.0 TDI sa 110 kW (150 KS). Po prvi put u Škodi, svi Superb motori standardno su povezani sa 7-stupanjskim DSG mjenjačem. Svi pogonski agregati zadovoljavaju Euro 6d standard emisije.

Foto: Škoda

U usporedbi s prethodnikom, nova Škoda Superb je narasla u dužinu za 43 mm na 4.912 mm i u visinu za dvanaest milimetara na 1.481 milimetar. To čini jedanaest milimetara više prostora za glavu sprijeda i šest milimetara više za putnike straga. Kapacitet prtljažnika povećan je za 20 litara na ukupno 645 litara. Širina vozila od 1.834 milimetra i međuosovinski razmak od 2.841 milimetar ostali su nepromijenjeni.

Optimizirani usisnici zraka i detaljan rad na putničkoj ćeliji i vanjskim retrovizorima poboljšali su aerodinamiku, što je rezultiralo cd koeficijentom otpora od samo 0,24. Najnovija iteracija dizajnerskog jezika Superb sadrži mnoge od prepoznatljivih skulpturalnih linija marke Škoda. A sve detalje upoznati ćemo vrlo brzo, jer sitno brojimo do premijere…

Autor

Preporučeni sadržaj