SIGURNOST VOŽNJE

Stanje guma, najvažniji čimbenik sigurnosti u zimskim uvjetima

15. studenoga počela je obveza korištenja zimskih guma, koje trebaju biti ispravne, a za sigurnost u vožnji iznimno je važno da je tlak zraka u njima ispravno podešen…

Korištenje zimskih guma od 15. studenoga, pogotovo na autocesti, od velike je važnosti za aktivnu sigurnost vožnje. Ljetne gume pri temperaturama nižim od 7 Celzijevih stupnjeva gube elastičnost i sposobnost prianjanja, a zbog neprilagođene strukture gazne plohe lošije dreniraju vodu između gume i asfalta te nastaje rizik aquaplaninga.

Zbog toga zimske gume u zimskim uvjetima osiguravaju dobra vozna svojstva te sigurno upravljanje i kočenje, jer smanjuju rizik proklizavanja i skraćuje zaustavni put. Važno je i da u gumama bude propisani tlak zraka, prema specifikaciji za vozilo i opterećenje te ga je preporučljivo provjeriti i po potrebi podesiti prije ulaska na autocestu, odnosno pri dolijevanju goriva.

Dakle, autocestom u zimskom razdoblju vozite isključivo ako su na vozilu kvalitetne i dobro napuhane zimske gume, a brzinu i razmak od vozila ispred prilagodite vidljivosti i stanju kolnika.

Autor