RAZVOJ I TEHNOLOGIJA

Što nosi budućnost automobilske industrije?

Automobili su oblikovali suvremeni svijet više od bilo kojeg drugog izuma, a danas znače puno više od običnog sredstva za doći od jednog mjesta do drugog…

Dva su izuma s kraja 19. stoljeća dovela su do automobila kakve imamo danas. Prvi je bio motor s unutarnjim izgaranjem, a drugi je bila tehnologija za crpljenje i rafiniranje nafte koja pruža opskrbu tekućim gorivima kakva se koriste za motorna vozila.

Zahvaljujući tim probojima, automobil je postao važan proizvod i temelj za gospodarski rast, a automobilska industrija stvorila je ogroman broj radnih mjesta i omogućila masovnu mobilnost. Korištenje automobila raste na globalnoj razini, čak iako mnoge države ulažu u napredne tranzitne sustave i brze željeznice prikladnije za prepun planet.

Napredak tehnologije

Automobilska industrija u korak prati napredak raznih tehnologija kao što su računala, komunikacijske mreže, kamere i slično. One se sve više integriraju u proizvodnju automobila i postaju sve značajniji faktori razvoja. Niti najbolji prognozeri kada bi imali mogućnost putem strane kladionice predvidjeti što ćemo u automobilskoj industriji imati već iduće godine, u velikoj većini slučajeva ne bi znali što nas čeka.

Možda je najbolji pokazatelj budućnosti istraživanje koje provodi Google, a tiče se samovozećih automobila. Njihovi eksperimenti kao krajnji rezultat mogli bi imati različite sustave umjetne inteligencije koji ljudske zamjenjuju sustavima koji se oslanjaju na kamere, radare i druge senzore, a vođeni su detaljnim i preciznim kartama.

Ipak, to nije nešto što će se samo odjednom stvoriti u cijelosti, već imamo postepeni napredak iz godine u godinu gdje se dio po dio razvija takav konačni proizvod. Neki od takvih dijelova koje imamo danas su sasvim sigurno prilagodljivi tempomat, upozorenje na napuštanje trake i automatsko kočenje u određenim situacijama.

Za sada ove značajke uključuju dodavanje mogućnosti koje pomažu vozaču umjesto da ga mijenjaju, a nada je da će sve veća razina automatske kontrole s vremenom dovesti do pune automatizacije.

Povezivanje automobila

Još jedna vrlo napredna inovacija na kojoj se radi uključivala bi povezivanje automobila s drugim uređajima i naposljetku s drugim automobilima koristeći različite bežične mreže. Ovaj način povezivanja poznat je kao “v2x” povezivanje.

Taj bi sustav sasvim sigurno mogao umanjiti broj nezgoda u prometu jer bi prepoznavao situacije u kojima se primjerice pješak nalazi na cesti ili biciklist treba izletjeti pred automobil koji se nalazi iza ugla jer će se automobil povezati s njihovim mobilnim uređajima.

Također, dodatno bi povećao sigurnost vozila i raznim se signalima na vozačevom pametnom telefonu nadovezivao na već postoje sigurnosne sustave poput one koje nudi Zeder zaštita.

Vozila na alternativna goriva

Nešto što je također već sada u punom razvoju su automobili koje će pokretati razna alternativna goriva. Iako bi takva vozila trebala biti nešto skuplja, njihove prednosti za vlasnika i sam okoliš bit će znatno veće.

Etanol, metanol, biodizel, električna energija, prirodni plin i vodik bili su samo neki od kandidata za takozvano “gorivo budućnosti”, ali niti jedan zasad nije istisnuo naftu kao glavni izvor transportne energije. Međutim, u budućnosti bi se to ipak moglo promijeniti.

Precizno predvidjeti dizajn budućih vozila izvan je bilo čije mogućnosti u današnje doba. No kako se umjetna inteligencija sve više stapa s automobilima, jasno je da će budućnost automobilske industrije sa sobom donijeti jednu veću dozu sigurnosti, predviđanja i efektivnosti.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on linkedin