ŠOK ZA VLASNIKE ELEKTRIČNIH

Struja za električne automobile besplatna? Kakva navlakuša! Već je skuplja nego dizel…

-

U Njemačkoj se punjenje 1 kWh električne energije već prosječno naplaćuje 30 centi po kWh, na brzom punjaču 70 centi…

Uzmite za primjer automobila B-segmenta, Opel e-Corsa ili Peugeot e-208, treba im 16 kWh energije za 100 kilometara vožnje, dakle cijena je 36 kn na prosječnom običnom punjaču, do 84 kn na brzom. Halooo…

Pa takav novi dizelski auto troši 4 litre na 100 km, što košta 36 kn, a dizelski automobil je upola jeftiniji ili nešto više. Pa gdje je tu logika?! Ali, šok je tek uslijedio.

Jedan od najvećih distributera električne energije za automobile u Njemačkoj, Plugsurfing, povisuje cijenu od 15. siječnja 2021 na 1,09 kWh, na brzim punjačima. Dakle, manji električni automobil, koji na 100 km potroši 16 kWh električne energije trebat će platiti 131 kn!

Jeftinije se može napuniti kući, ili na normalnom punjaču, ali kad ste u realnom prometu ‘igra’ vam samo brzi punjač, koji nabije baterije, do 80 posto kapaciteta, za 30 min. Električni automobil? Razmislite još jednom, čak i uz poticaje, ako ih uhvatite.

Klasični automobili, dok oh se još bude moglo normalno registrirati, a to će biti još najmanje pet godina, neusporedivo su jeftiniji. No, važno je uočiti da je kod električnih automobila i priči o ‘besplatnom’ punjenju riječ o već više puta viđenoj ‘navlakuši’, u raznim inačicama…

Autor