JAPANSKI ELEKTRIČNI ADUT

Suzuki eVX (2024.): kompaktni električni SUV dosega 425 km, u klasi Vitare     

Suzukijev prvi potpuno električni SUV, eVX, upravo se testira na cestama južne Španjolske, a tržišna će promocija biti u ožujku 2024.

Suzuki je u “groznici” razvoja eVX-a čije se službeno predstavljanje očekuje za devet mjeseci. Suzuki eVX je čisto električna varijanta dobro nam poznate Vitare, ali i više od toga. Shodno tome, s obzirom na popularnost ove kategorije na našem kontinentu,

Suzuki eVX će odigrati ključnu ulogu u razvoju japanske tvrtke u elektrifikaciji. Ovo je Suzukijev sljedeći korak u elektrifikaciji, nakon već postojećih tehnologija u blagim hibridima (MHEV), hibridima sa samopunjavanjem (HEV) i plug-in hibridima (PHEV).

Iz prvih “špijunskih” fotografija testiranja prototipova eVX u južnoj Španjolskoj možemo vidjeti sličnost njegove siluete i proporcija s Vitarom, kao i prvi pogled na njezinu unutrašnjost. Potonji otkriva dva digitalna zaslona – jedan za instrumente i jedan za multimediju. Ovaj prototip ima dužinu od 4,3 metra (uzor Suzuki Vitara) i relativno kompaktne dimenzije.

Suzuki eVX ima litij-ionsku bateriju kapaciteta 60 kWh što je – prema tvrtki – dovoljno da mu omogući domet od 425 km prema europskom WLTP ciklusu, odnosno čak 550 km prema indijskim standardima.

Autor

Preporučeni sadržaj