VIŠI STANDARDI POPRAVAKA ILI SKUPLJE POLICE?

Sve o novom Zakonu o obveznom autoosiguranju koji je stupio na snagu 1. siječnja 2023.

Zašto pas liže jaja? Pa zato što može! Tako su osiguravatelji desetljećima koristili inertnost sustava i rupe u zakonu te nametali i standarde koji su teško onemogućavali zakonska prava potrošača, limara, mehaničara, lakirera…

Novi Zakon o obveznom auto osiguranju donesen je u Saboru krajem prošle godine, kada je i objavljen u Narodnim novinama. Od Nove godine on je operativan i donosi niz promjena. I onih koje jamče puno veća prava osiguranicima. U prethodnom razdoblju svjedočili smo žestokom odbijanju osiguravajućih društava da se uljude, da prihvate novi zakon i standarde i da samo slijede ono što im nalaže Zakon i europske direktive.

No oni su i prije, baš kako što pokušavaju i dalje, svjesno igrali igru u kojoj vode računa prije svega o svojim profitima, a tek onda o interesu potrošača, servisera, pravednosti… Jeste li se ikada zapitali kako baš osiguranja imaju tako visoke profite, a „teško im je“. Pa kako je moguće da imaju iskazanu dobit veću i od banaka?

Novi zakon je još precizniji i ostavlja im još manji prostor za manevar. Svjesni toga, osiguravatelji čine sve kako bi zadržali status quo te ponajprije monopolističku ulogu koja im je dozvoljavala da zakidaju potrošače, ali i pružatelje usluga gdje god su to mogli. Upravo stoga i sami smo (HUAS) bili posljednjih dana izloženi orkestriranom napadu ponajprije Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO) koji tvrdi kako obmanjujemo javnost i širimo neistine o novom Zakonu.

Zašto pas liže jaja? Pa zato što može! Tako su osiguravatelji desetljećima koristili inertnost sustava i rupe u zakonu te nametali i standarde koji su teško onemogućavali zakonska prava i džep potrošača, limara, mehaničara, lakirera… I zbog toga je donesen novi Zakon, a ne samo napokon zbog usuglašavanja naše zakonodavne prakse europskim standardima. Osiguravatelji pokušavaju pronaći način da nastave po starom, no to im sad zbog Zakona, ali i Udruga potrošača i servisera…, više neće prolaziti. Imamo jaku mrežu suradnika, članstva, odvjetničkih ureda… i učiniti ćemo sve da potrošači ostvare sva ona prva koja su im Zakonom zajamčena!

UKRATKO – NEĆE IM PROĆI SUSPENZIJA I MANIPULIRANJE NOVIM ZAKONOM. NIŠTA VIŠE NEĆE BITI KAO NEKADA!!! OSIGURANJA POKUŠAVAJU U PANICI UGASITI POŽAR PA ŠIRE DEZINFORMACIJE! MI ĆEMO IM BITI KOREKTIV!

U nastavku Vam šaljemo našu, HUAS, reakciju na novi Zakon te na pokušaj osiguravatelja da nastave sve po starom… Na raspolaganju su vam word i pdf. duga i kratka priopćenja, fotografije te sam Zakon koji vrijedi od 01. siječnja 2024.

U vjeri da ćete svojim objektivnim pristupom temi informirati javnost najsrdačnije Vas pozdravljamo, a u slučaju da trebate dodatna pojašnjenja slobodno nam se javite. Ovo je preozbiljna tema da bi se samo tako prešlo preko svega i nastavili na uobičajen način koji je zakidao potrošače.

Antonio Đureta, predsjednik HUAS-a

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo