LJETNA KONTROLA

Tijekom vikenda čak 2000 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja!

Foto: Nikola Jurković
-

Rekorder s područja Policijske uprave primorsko-goranske upravljao je vozilom brzinom od 217 km/h

Policija je i tijekom protekloga vikenda nastavila s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprječavanje i sankcioniranje najtežih prometnih prekršaja, zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće s teško ozlijeđenim i poginulim osobama:
– alkoholiziranost vozača,
– vožnju nedopuštenim brzinama kretanja,
– nekorištenje sigurnosnog pojasa,
– nepropisnu uporabu mobitela te
– prekršaje motociklista.

U akciju je bio uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Policijski službenici svih policijskih uprava od 7. do 9. srpnja 2023. utvrdili su ukupno 5305 prekršaja, od čega izdvajamo:

416 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola,
1990 prekršaja prekoračenja dopuštene brzine kretanja,
727 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,
293 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

Analiza prekršaja

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola utvrđen je na području Policijske uprave zagrebačke, 67 takvih prekršaja, a najveća koncentracija alkohola u količini od 2,94 g/kg izmjerena je kod vozača na području Policijske uprave krapinsko-zagorske. Najviše prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači u dobnim skupinama od 25 do 30 i 30 do 40 godina (po 91 takav prekršaj), kojima je najčešće izmjerena koncentracija od 0,51 do 1,00 g/kg alkohola, a što je i najčešće izmjerena koncentracija kod svih dobnih skupina.

Rekorder po broju utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine je Policijska uprava šibensko-kninska s 296 takvih prekršaja, dok je najveća prekoračena brzina izmjerena kod vozača na području Policijske uprave primorsko-goranske – 217 km/h.

Sigurnosni pojas najviše nisu koristili vozači na području Policijske uprave zagrebačke, gdje je utvrđeno 117 takvih prekršaja.

Najveći broj nepropisnog korištenja mobitela za vrijeme vožnje utvrđen je također na području Policijske uprave zagrebačke – 54 takvih prekršaja.

Recidivisti

U nadzoru prometa aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega su zatečene 22 osobe koji su bili ponavljači teških prekršaja u prometu, tzv. „recidivisti“, a koje su počinile 23 teška prekršaja:

nedopuštena koncentracija alkohola – 13,
upravljanje vozilom pod zabranom upravljanja – 3 te
upravljanje vozilom bez položenog vozačkog ispita – 7.

Iz tog razloga 7 vozača je zadržano u posebnoj prostoriji do 12 sati, a protiv 15 vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Prometne nesreće

Na cestama Republike Hrvatske u razdoblju od 07.07.2023. u 00,00 sati do 09.07.2023. u 24,00 sati dogodilo se 109 prometnih nesreća s nastradalim osobama, od kojih 24 pripadaju kategoriji teških prometnih nesreća. Dogodile su se dvije nesreće s poginulim osobama i 22 nesreće s teško ozlijeđenim osobama.

U navedenim teškim prometnim nesrećama, dvije osobe smrtno su stradale, 25 osoba je zadobilo teške tjelesne ozljede, a 12 osoba lakše je ozlijeđeno. Ukupno su ozlijeđene 144 osobe.

S ciljem smanjenja stradavanja i podizanja razine sigurnosti, poduzimanje navedenih mjera u prometu se nastavlja.

Ponovno pozivamo sve sudionike u prometu na pridržavanje prometnih propisa jer prevelikim pouzdavanjem u svoje vozačke sposobnosti i mogućnosti svog vozila, tragedija se može dogoditi u trenu i obilježiti vas ili nekog drugog za cijeli život!

Autor