Toyota Aygo (2022.): samostalni let na krilima hit-modela Yaris

Toyota Aygo – treća generacija japanskog aduta A-segmenta napušta bratstvo s modelima Citroën C1 i Peugeot 108, postaje samosvojan model na koncernskoj platformi GA-B

Toyota Aygo predstavljena je 2005. kao dio zajedničkog projekta između koncerna Toyota i PSA, u okviru kojega se u joint-venture tvrtki u Kolinu (Češka) počeli proizvoditi Citroën C1, Peugeot 107 i Toyota Aygo.

Još uvijek aktualni model druge generacije predstavljen je 2014., kao blizanac francuskih modela Citroën C1 i Peugeot 108. Toyota je 1. siječnja 2021. od PSA otkupila vlasnička prava u Kolinu te se proizvodnja aktualnih modela druge generacije nastavlja u ovoj godini te zaključuje 31. prosinca 2021.

Toyota Aygo treće generacije bit će samosvojan model, umanjenica novog hi-modela Toyota Yaris, koji je osvojio titule hrvatskog i europskog automobila godine. Razvija se na istoj koncernskoj platformi GA-B i stilskom konceptu, a planirana je proizvodnja 500.000 primjeraka godišnje.

Jedini motor kao i dosad biti 3-cilindarski turbobenzinac 1.0 VVT-i, a u bitnom to će biti umanjenica modela Toyota Yaris, što će biti snažan vjetar u leđa na tržištu. Izravni su konkurenti biti Hyundai i10, Mitsubishi Space Star i Volkswagen up!
Očekuje se krajem godine, a prodaja će startati početkom 2022.

Komentari