SIGURNOST U PROMETU

Toyota će od siječnja 2021. ustupiti pristup Total Human Model for Safety softveru za analizu ozljeda u prometnim nezgodama

THUMS je softverski paket za modeliranje virtualnog ljudskog tijela za računalnu analizu ozljeda po ljudsko tijelo, uzrokovanih sudarima vozila. Očekuje se da će slobodnim pristupom većeg broja korisnika programu THUMS Toyota unaprijediti sigurnost vozila…

Izrađen kao pomoć u istraživanju i razvoju tehnologija za pomoć u sigurnosti vozila, u suradnji s Toyota Central R&D Labs., Inc., THUMS je bio prvi softver za modeliranje virtualnog ljudskog tijela na svijetu kada je predstavljen 2000. godine. Omogućio je simulaciju i analizu ozljeda nastalih u sudarima vozila. Otada pa do izlaska zadnje, Verzije 6, prošle godine, neprekidno se je razvijao dodavanjem modela oba spola, razne dobi i tjelesne građe uključujući kostur, mozak, unutarnje organe i mišiće.

U usporedbi s fizičkim lutkama koje se uobičajeno koriste u ispitivanjima sudara vozila, THUMS može detaljnije analizirati ozljede koje su posljedica sudara jer precizno modelira oblike i trajnost ljudskih tijela. Provodeći simulacije na računalima omogućava i ponovljene analize niza različitih uzoraka sudara, te može značajno smanjiti trajanje razvoja, kao i troškove povezane s ispitivanjem sudara.

(foto: Toyota)

Seigo Kuzumaki, suradnik u Advanced R&D and Engineering Company, na sljedeći način je komentirao slobodan pristup THUMS-a:

„Od samog nastanka programa THUMS, 2000. godine, provodimo poboljšanja i predano radimo na poboljšanju prikaza ljudske anatomije i širenju varijacija modela. Vremenom je to postala nezaobilazna tehnologija u Toyotinim naporima u razvoju sigurnosnih tehnologija i vozila. Odlučili smo omogućiti slobodno korištenje ovog softvera kako bi ga čim veći broj ljudi koristio radi dodatnog unapređenja sigurnosti vozila u cijeloj automobilskoj industriji, te radi smanjenja ozljeda i pogibija u prometu o stvaranja sigurnijeg društva. Veselimo se vidjeti njegovu široku primjenu u razvojnim centrima i na drugim mjestima, stvarajući viziju mobilnog društva s automatiziranim vozilima i drugim tehnologijama, neprestano napredujući.”

Prodaja softverskih licencija kroz JSOL Corporation (Tokio) i ESI Group (Pariz) će se zaustaviti tijekom 2020., jer se početkom 2021.godine planira početak slobodnog pristupa THUMS-u.

 

Autor

Preporučeni sadržaj

Provjeri cijenu police auto osiguranja na današnji dan!

OsigurajMe-logo