NOVI PROIZVOD IZ TOYOTE

Toyota C+Walk T započeo s prodajom u Japanu, električno vozilo na tri kotača budućnost je gradske mobilnosti?

-

Toyota C+ Walk T novi je proizvod japanskog proizvođača, a stiže isključivo na struju…

Toyota Motor Corporation (Toyota) je predstavila C+walk T, uspravnu izvedbu nove serije vozila C+walk za pješačke zone. U Japanu C+walk T je u prodaji od 1. listopada i može se kupiti kod ovlaštenih Toyota partnera, a nudit će se i za najam i leasing.

C+walk T je uspravno, baterijsko električno vozilo (BEV) s tri kotača, jednostavno za upravljanje. Odlikuje se niskim, ravnim postoljem, visokim samo 150 mm radi lakšeg penjanja i silaska. Konstruirano je tako da bude udobno u korištenju u pješačkim zonama, a omogućava usporedno kretanje i komunikaciju s pješacima. Povrh toga što nije štetno za okoliš, ovo vozilo zauzima gotovo jednak prostor kao i jedna osoba te se kreće brzinom uobičajenog ljudskog hoda. Korisnici mogu podesiti najveću brzinu kretanja za C+walk T prekidačem za podešavanje brzine. Vozilo ima pet različitih postavki brzine u rasponu od 2 do 6 km/h te dodatnu postavku za brzinu 10 km/h za iskusne korisnike. C+walk T je opremljen i funkcijama za otkrivanje prepreka koje pomažu u izbjegavanju sudara s preprekama ili pješacima.

Kad je riječ o mogućnostima korištenja u poslovne svrhe C+walk T se može koristiti za kretanje u velikim skladištima ili industrijskim pogonima. Pogodan je i za korištenje osoba koji obavljaju poslove zaštite, a može se koristiti i za obilaske parkova i drugih površina. U skladu s Toyotinim motom „Mobilnost za sve“ C+walk T nudi veliku pomoć starijim osobama te korisnicima s poteškoćama u kretanju – i tako proširuje prostor na kojem mogu biti aktivni. Osim toga, zahvaljujući sve većem broju dopuna primjenljivih zakona i propisa, može se očekivati da će u budućnosti biti dopušteno korištenje C+walk T na javnim prometnicama.

Toyota nudi široku paletu rješenja za mobilnost s dva cilja: osiguravanje slobode kretanja za sve i stvaranje boljeg društva. Serije C+walk i C+pod (ultra-kompaktno baterijsko električno vozilo s dva sjedala koje je predstavljeno u prosincu 2020. godine) su konstruirane kako bi proširile područja aktivnosti svojih korisnika, donijele im radost, pomogle im u različitim fazama života i ponudile nove, dosad nepoznate oblike vrijednosti kretanja. Nastavljajući isporučivati načine kretanja koji se jednostavno koriste i bude želju za putovanjem, Toyota namjerava donijeti sreću čim većem broju ljudi. Zbog toga unutar serije C+walk Toyota trenutno razvija izvedbu sa sjedalom te izvedbu za spajanje s invalidskim kolicima.

C+walk T se proizvodi u tvornici Toyoda Iron Works, ima istosmjerni motor bez četkica te litij-ionsku bateriju i pogon na prednje kotače. Maloprodajna cijena (ovisno o modelu) kreće se od 341.000 do 354.200 tisuća jena (19.850 do 20.600 HRK).

Kako bi rukovanje bilo intuitivno upravljačke sklopke vozila su ergonomično oblikovane – od nagiba upravljača i oblika njegovih hvatišta do smještaja ručica i gumba. Na zaslonu za prikaz statusa korisnik može u svakom trenutku vidjeti razinu napunjenosti baterije i brzinu kretanja. Upravljački sustav vozila se, nakon uključivanja baterije, uključuje postavljanjem posebnog ključa iznad plohe za prepoznavanje. Litij-ionska baterija, koja se može izvaditi, u potpunosti se napuni za približno 2,5 sata uz pomoć punjača koji se isporučuje uz vozilo, na izmjeničnu struju od 100 V.

Autor