TOYOTA HIGHLANDER

Toyota Highlander, najveći hibridni SUV u ponudi, iduće godine stiže na tržište u Europi

-

Highlander je novi dodatak u Toyota paleti SUV hibridnih modela, a u prodajne salone stiže početkom slijedeće godine…

Toyotin najveći hibridni SUV, Highlander, početkom 2021. kreće u prodaju širom zapadne Europe. Dostupan isključivo s potpuno hibridnim pogonskim sklopom, Highlander – zajedno s RAV4 u segmentu D, C-HR u segmentu C i Yarisu Cross koji je u dolasku u segmentu B – je najnoviji dodatak Toyotinoj paleti SUV-ova u Europi.

Toyota ima već 23 godine iskustva u razvoju hibridne tehnologije, 15 milijuna kupaca hibrida, 9 hibridnih modela i 4. generacijom samopunjivih, potpuno hibridnih pogonskih sklopova. Upravo su to ključne stvari koje su postavile Toyotu kao predvodnika u hibridnoj tehnologiji.

Highlander broji 4950 mm u dužinu, a tu su i dojmljivi aluminijski naplatci od 20“. Highlander Hybrid kombinira elegantan, dinamičan i profinjen izgled vrhunskog gradskog SUV-a s čvrstoćom, snagom i trajnošću istinskog pogona na sve kotače.

(foto: Toyota)

U vozilu, unutrašnjost je oblikovana tako da nudi praktičnost, trajnost i prostranost koju očekujete od SUV-a sa 7 sjedala, dajući udobno, vrhunsko okruženje za sve putnike. Highlander Hybrid istinski raspolaže za 7 sjedala – hod uzdužnog pomicanja sjedala u drugom redu je 180 mm što osigurava dovoljno prostora za dvoje odraslih u trećem redu, te olakšava ulazak i izlazak.

Poklopac prtljažnika pokreće se na električni pogon uz aktiviranje pokretom noge, a prtljažnik nudi 658 litara prostora s dodatnim pretincem u podu, pri čemu se ukupni obujam može značajno povećati potpunim preklapanjem i drugog i trećeg reda sjedala, čime se dobiva ukupno 1.909 litara.

(foto: Toyota)

Vrhunske razine opreme uključuju središnji zaslon multimedijskog sustava 12,3“ sa satelitskom navigacijom, virtualni zaslon, Apple CarPlay i Android Auto, bežično punjenje telefona, ventilaciju sjedala i digitalni retrovizor na kojem se prikazuje široka slika bez ometanja naslona za glavu ili drugih putnika.

(foto: Toyota)

Što se motorizacije tiče, tu je 4. generacija potpuno hibridnog pogonskog sklopa koja kombinira 2,5-litarski benzinski motor s Atkinsonovim procesom te prednji i stražnji elektromotor. Stražnji elektromotor daje Toyotinom SUV-u inteligentni pogon na sve kotače (AWD) i snažnu nikal-metal-hidridnu bateriju smještenu ispod drugog reda sjedala.

Ukupna snaga sustava od 244 KS u kombinaciji s emisijom CO2 od samo 146 g/km jamči potrošnju od 6,6 l/100km (prema WLTP ciklusu) ili 117g/km i  5,2l/100km (usklađeno s normom NEDC). Prekidač za biranje modova vožnje nudi ECO, NORMAL, SPORT i TRAIL. Sva četiri programa je moguće koristiti kada vozilo djeluje u električnom pogonu (program EV) kojim se zasebno upravlja.

(foto: Toyota)

Highlander Hybrid je opremljen sustavom Toyota Safety Sense koji objedinjava tehnologije aktivne sigurnosti usmjerene na sprečavanje ili ublažavanje sudara u velikom broju prometnih situacija.

Paket Toyota Safety Sense u Highlanderu uključuje sustav predsudarne zaštite (PCS) s aktivnim zakretanjem upravljača radi izbjegavanja sudara, s otkrivanjem pješaka danju i noću te otkrivanje biciklista danju, prilagodljivi tempomat punog raspona (ACC), ACC s čitanjem prometnih znakova (RSA), održavanje vozila u prometnom traku (LTA), upozorenje za nenamjerno prestrojavanje (LDA), automatska duga svjetla (AHB) i čitanje prometnih znakova (RSA).

Toyota Highlander Hybrid, na europskim tržištima, kreće u prodaju početkom 2021.

Autor