DOBAR REZULTAT ZA TOYOTU

Toyota modeli RAV 4, Alphard/Vellfire i Raize dobili najvišu ocjenu u JNCAP testiranjima

-

Toyotini modeli Alphard/Vellfire, RAV4 i Raize osvojili su najviše ocjene u ocjeni sigurnosnog djelovanja po JNCAP za prošlu godinu…

JNCAP sustavno provjerava svoje načine ispitivanja i standarde ocjenjivanja, uzimajući u obzir stvarne prometne nesreće koje su se dogodile u Japanu i nužnost stvaranja protumjera. Modeli koji su bili pod povećalom su:

  • Alphard/Vellfire: ASV*2+++ (najviša ocjena) u preventivnom sigurnosnom djelovanju
  • RAV4: ASV*2+++ u preventivnom sigurnosnom djelovanju, najviša ocjena od pet zvjezdica u zaštiti pri sudaru
  • Raize: pet zvjezdica u zaštiti pri sudaru

Alphard/Vellfire osvojili su nagradu Grand Prix za preventivno sigurnosno djelovanje ostvarivši najvišu ocjenu u ispitivanju drugu godinu zaredom.

(foto: Toyota)

U pogledu preventivnog djelovanja, JNCAP je 2018. dodao na popis stavki za ocjenu i samostalni kočni sustav u nuždi, koji prepoznaje pješake pod javnom rasvjetom noću,  obzirom na činjenicu da u Japanu, pješaci često stradavaju noću u prometnim nesrećama. Osim toga, u ispitivanju za 2019. godinu, na popis stavki za provjeru dodana je i provjera samostalnog kočnog sustava u nuždi – za pješake – za primjenu noću, bez javne rasvjete. Alphard/Vellfire i RAV4 su opremljeni najnovijim sklopom Toyota Safety Sense – sustavom predsudarne zaštite koji otkriva pješake noću – te su ostvarili najvišu ocjenu u ovoj provjeri preventivnog sigurnosnog djelovanja.

(foto: Toyota)

JNCAP je, osim toga, izmijenio svoje kriterije za ocjenu zaštite pri sudaru koji bolje ocrtavaju ponašanje starijih osoba, te koristio nove testne lutke koje točnije predstavljaju ljudsko tijelo u poznim godinama. U tim uvjetima, RAV4 i Raize, ostvarili su ocjenu pet zvjezdica, najvišu moguću u ocjenjivanju zaštitnog djelovanja u slučaju sudara.

Premda se broj pogibija i ozljeda u prometnim nesrećama smanjuje iz godine u godinu, tragične nesreće se i dalje događaju. U želji ostvarivanja konačnog cilja, nula smrtnih ishoda u prometnim nesrećama, Toyota razvija vozila uzimajući u obzir različita gledišta, kao što su unapređivanje i širenje korištenja preventivnog zaštitnog paketa zvanog Toyota Safety Sense, korištenje tehnologije povezivanja i razvoj automatizirane vožnje, kako bismo učinili sve što možemo da bi se broj prometnih nesreća sveo na najmanji mogući broj.

Autor